Plus Lampenkappen uit oesterzwammen

De Brusselse start-up PermaFungi maakt al enkele jaren furore met zijn oesterzwammen gekweekt op koffiedik. Nu gaat het bedrijf nog een stapje verder: met hun 'champost' boren de Brusselaars een nieuwe afzetmarkt aan.

Inès Aoun | 22 augustus 2018
Dsc 0036 Copie 1 E1506698412664
©PermaFungi

Susanova interviewde twee jaar geleden de oprichters van PermaFungi. Sindsdien hebben ze een hele weg afgelegd. We nemen er even de cijfers bij: concreet wordt er met 5 ton koffiedik 1 ton champignons gekweekt en 5 ton aan 'champost' geproduceerd (het afval dat overblijft na het plukken van de oesterzwammen, red.).

Bakfiets

Het businessmodel van PermaFungi is degelijk én duurzaam: het koffiedik dat wordt gebruikt om de zwammen te kweken, haalt het bedrijf in Brusselse wijken op met de bakfiets. Zo wordt verhinderd dat de grondstof over lange afstanden getransporteerd moet worden. Verschillende plaatselijke restaurants, biowinkels en biomarkten werken mee. PermaFungi maakt uit het koffiedik ook meststoffen, die het verdeelt aan verschillende Brusselse stadsboerderijen.

Lampenkappen

Nu hebben de Brusselaars een nieuwe afzetmarkt gevonden voor de 'champost'. Het afval wordt sinds kort verwerkt tot lampenkappen, die verkrijgbaar zijn op bestelling. Caroline Pultz, de ontwerpster van PermaFungi, haalde de mosterd bij de Amerikaanse interieurarchitect Phil Ross, die al jaren meubels gemaakt uit paddenstoelen ontwerpt.

PermaFungi stopt niet met innoveren. Het bedrijf onderzoekt ook een manier om van zijn 'champost' isolatiemateriaal te maken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.