Zweden huldigde enkele jaren geleden de eerste weg in die vrachtwagens kan opladen. Over twee kilometer, op een secundaire weg tussen een vrachtterminal van Stockholm Arlanda, de grootste luchthaven van Zweden en een logistiek centrum, wordt het systeem uitgetest. De technologie werkt als volgt. De elektrische stroom wordt overgedragen via een mobiele arm onder het voertuig. Die tapt al rijdend stroom af van een rail die door het midden van het wegdek loopt. Sinds 2019 is er nog maar weinig nieuws over het project.
Tandenborstels
Maar het idee is niet dood en begraven. In het Zweedse Gotland werden onder het wegdek, over een lengte van 1,5 meter, koperen spoelen gelegd. Dezelfde spoelen werden onderaan een elektrische bus geïnstalleerd. Door inductie wordt de bus opgeladen. Het is een vergelijkbare techniek als die die wordt gebruikt om tandenborstels op te laden. Het Smartroad Gotlandproject eindigt in de lente van 2022, waarna wordt bekeken of het wordt uitgebreid. Ook in Italië is er eind vorig jaar zo’n project van start gegaan, al kiezen de Italianen nog niet voor de openbare weg. In de Arena del Futuro rijdt een bus op een afgebakend circuit rond.
Magnetisch asfalt
En onlangs kondigde de Zwitserse cementproducent Holcim aan dat het in zee gaat met een Duitse start-up. Ze hebben een speciaal soort asfalt ontwikkeld met een hoge magnetische permeabiliteit. Amerikaanse onderzoekers van de Perdue University in Indiana testen de technologie momenteel uit.
Waarom velen nog sceptisch zijn over deze technologieën? De kost om de nodige infrastructuurwerken uit te voeren, loopt immers op. Maar volgens voorstanders kunnen ze gekoppeld worden aan geplande wegenwerken. Zweden en Duitsland – die trouwens een structureel partnerschap hebben – zullen het kostenplaatje alvast grondig berekenen. Zij geloven er dus wel degelijk in.
EHighway
Er bestaat nog een andere oplossing, die het volgens sommigen weleens zou kunnen halen. Op verschillende plekken in Duitsland test Siemens samen met een aantal partners de eHighway uit. Die technologie voorziet vrachtwagens van elektriciteit via een bovenleidingsysteem (zoals bij een tram), dat zowel voor de rechtstreekse aandrijving van de vrachtwagen als voor het dynamisch laden van de accu kan worden gebruikt.