Laadt u binnenkort uw auto op in 10 minuten?

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe ze elektrische auto’s in een recordtijd kunnen laten opladen. De oplossing is even verrassend als eenvoudig: warmte.

Inès Aoun | 6 november 2019
Alternative Auto Automobile Battery 110844

Het duurt gemiddeld vijftig minuten om een elektrische wagen op te laden. Voor sommigen is het een eeuwigheid, zeker omdat diesel of benzine tanken in een handomdraai is gebeurd. Snelladers kunnen dat probleem oplossen. Maar dat tast de batterij aan en zorgt ervoor dat die minder lang meegaat.

60 graden Celsius

Ingenieurs van de Penn State University hebben nu achterhaald hoe ze die aantasting (lithium plating genoemd, red.) kunnen omzeilen. Ze ontdekten dat de batterij niet wordt aangetast bij een temperatuur van 60°C. Volgens hen moet de batterij tijdens het laden opgewarmd worden (zij deden dat met een folie gemaakt uit nikkel). Daarna moet een koelsysteem de batterij opnieuw afkoelen. Met die techniek hebben de wetenschappers een auto in tien minuten tijd tot 482 kilometer opgeladen. Wordt vervolgd!

U kunt de studie hier lezen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!