Kostprijs 174 biljoen euro: hoe houden we de SDG's betaalbaar?
De wereldwijde kosten om de SDG’s te behalen zijn het afgelopen jaar gestegen tot 174 biljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Force for Good-initiatief, dat de duurzaamheidsstrategie van de VN ondersteunt. De bestaande financieringskloof werd groter gemaakt door de Russische invasie van Oekraïne en andere internationale uitdagingen.
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn wereldwijde doelen die elk aspect van duurzaamheid omvatten, van milieu en gezondheid tot onderwijs. De deadline om die doelen te behalen is 2030. Maar om de SDG’s te behalen is geld nodig. Veel geld, zo berekende Force for Good: zo’n 174 biljoen euro. Die geschatte kostprijs ligt maar liefst 25 procent hoger dan een jaar geleden. Redenen voor de toename zijn onder meer de strenge eisen om een nuluitstoot van broeikasgassen te bereiken, de snel naderende deadline en de hoge inflatie, die een gevolg is van het Russisch-Oekraïense conflict.
Om de wereld op elk vlak naar SDG-niveau te tillen, hebben we bijna de helft van de wereldwijde rijkdom nodig
Grote uitdaging
“De cijfers zijn niet bemoedigend”, stelt Ketan Patel, voorzitter van Force for Good in het rapport. “De wereldwijde rijkdom heeft de afgelopen maanden een recordhoogte van 444 biljoen euro bereikt. Maar om alle uitdagingen aan te gaan die nodig zijn om de wereld naar het SDG-niveau te tillen, hebben we bijna de helft daarvan nodig.” Bovendien hebben de recente globale ontwikkelingen heel wat vooruitgang ongedaan gemaakt. Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft is met meer dan 100 miljoen gestegen in vergelijking met 2019. Zo’n 270 miljoen mensen zijn momenteel geclassificeerd als migranten, een aantal dat tegen 2050 zou kunnen stijgen tot een miljard.
Voordelen zien
Toch blijft het mogelijk om de SDG’s te bereiken, stelt Ketan Patel. “De belangrijkste voorwaarde is dan wel dat we de SDG’s met z’n allen gaan zien als investeringsmogelijkheden, en niet als kosten. Tot 50 procent van de wereldbevolking is zich nog altijd niet bewust van de SDG’s. Daardoor kunnen consumenten veel te weinig verandering afdwingen bij de bedrijven en organisaties waar ze klant zijn.” Van de 2000 grootste bedrijven ter wereld heeft 62 procent zich er nog altijd niet toe verbonden om een netto nul-uitstoot te behalen: dat is een drama voor het klimaat. Om genoeg wereldwijde rijkdom vrij te maken om zowel duurzaamheid als veiligheid te financieren, moeten alle belanghebbenden op één lijn worden gebracht: van klanten en consumenten tot overheden en bedrijven.