Plus Koolstofarm tarwemeel op komst

Maalderij Dossche Mills, de Duitse agrarische handelsonderneming AGRAVIS Raiffeisen AG en de Nederlandse kunstmestfabrikant OCI Global werken aan tarwemeel met een lagere CO2-voetafdruk voor de productie van brood en ander basisvoedsel.

Lien Moris | 12 april 2023
Tarwe
Pixabay

Het nieuwe meel wordt gemaakt van tarwe die geteeld is met de Low Carbon Nutramon-meststof van OCI. Vergeleken met traditionele meststoffen zorgt die voor een aanzienlijk lagere broeikasgasuitstoot, tot 50 procent.

“Als je naar het totale productieproces van tarwebloem kijkt, is liefst 85 procent van de CO2-uitstoot gelinkt aan het telen van de tarwe. Het gebruik van meststoffen is daarbij de belangrijkste factor”, zegt Marloes Vandersteene, Customer Care Director bij Dossche Mills, in een reportage van Kanaal Z.

De tarwe is al gezaaid op akkers in Duitsland en zal in de zomer van 2023 worden geoogst. In de loop van 2023 en begin 2024 zal het koolstofarmere meel aan de voedingsmiddelenindustrie worden geleverd. De precieze voetafdruk - vanaf de groei tot en met de oogst van het gewas – wordt na afloop van het proefproject berekend.

Klimaatneutrale voedingsketen

Voor Dossche Mills is dit een eerste stap naar een duurzamere tarweketen. CEO Kristof Dossche: “Als toonaangevende maalderij in de Benelux verwerkt Dossche Mills grote hoeveelheden graan. Duurzaamheid staat centraal in ons familiebedrijf, en we hebben dan ook ambitieuze doelen voor het aanbieden van duurzaam geteelde tarwe. De samenwerking met AGRAVIS en OCI maakt deel uit van de langetermijnvisie om de transitie naar een duurzame, klimaatneutrale voedingsketen te versnellen, waarvan zowel boeren als consumenten zullen profiteren.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.