MVO

'Koffiebarometer 2020': sector boekt te weinig duurzame vooruitgang

De grootste koffiebedrijven ter wereld doen te weinig om koffieboeren en het milieu te beschermen. Dat blijkt uit de nieuwe Koffiebarometer, een rapport door milieu- en mensenrechtenorganisaties.

Lien Moris | 15 januari 2021
Copy Of Pickers Colombia Coffee Solidaridad
Een koffieplukker in Colombia. Veel koffieboeren hebben de middelen niet om hun productie aan te passen aan de klimaatverandering.
Solidaridad

Oxfam België, Hivos, Solidaridad en Conservation International hielden de koffiesector opnieuw tegen het licht. Hun conclusie: de grootste handelaren en koffiebranders lanceren wel veel goede initiatieven om milieu- en sociale uitdagingen aan te pakken, maar ingrijpende actie blijft meestal uit. Er is ook een groot gebrek aan transparantie over de productie, handel en consumptie van koffie. Geen enkel van de onderzochte bedrijven boekt ernstige vooruitgang.

“Grote koffiebedrijven moeten bewijzen dat hun toeleveringsketens vrij zijn van mensenrechtenschendingen en ontbossing, en dat ze investeren in een hoger inkomen voor boeren, betere arbeidsomstandigheden en klimaatadaptatie”, zegt Stefaan Calmeyn, programmamanager bij Oxfam België.

Lage koffieprijs weegt op boeren en milieu

Veel van de problemen in de koffieproductie worden veroorzaakt door de lage koffieprijs die boeren kunnen vragen. Kleinschalige boeren produceren naar schatting 73 procent van alle koffie ter wereld, maar leven vaak ver onder de armoedegrens, terwijl de grote bedrijven serieuze winsten maken.

De boeren hebben geen marge om hun productie duurzamer te maken of aan te passen aan de klimaatverandering. Ondertussen neemt de urgentie toe: het afgelopen decennium was het warmste ooit, met droogtes, orkanen en grote uitbraken van plagen en ziekten in de koffieteelt als gevolg. Daar kwam vorig jaar nog een pandemie bovenop. Door de coronacrisis bleven de boeren met een overschot van één miljoen zakken koffiebonen zitten.

Samen met de groeiende vraag naar kwaliteitskoffie vergroot de klimaatverandering ook het gevaar dat bosgronden worden ontgonnen voor de koffieproductie, schrijven de organisaties.

Bindende initiatieven nodig

Zowat alle grote koffiebedrijven nemen deel aan een of meer samenwerkingsverbanden rond duurzaamheid. Maar het blijft vaak bij woorden, zeggen de auteurs van het rapport.

Om een groter deel van de opbrengst bij de koffieboeren te krijgen, zijn bindende regels nodig, robuuste mechanismen die veel grotere investeringen mogelijk maken en impact in de hele koffieketen zichtbaar maken, zeggen ze. Dat zal ook nodig zijn om de SDG’s (de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties) te halen en de bijdrage van de koffiesector aan het Parijsakkoord waar te maken.

Download het rapport op coffeebarometer.org.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!