Plus Klimaatrapport VN: kopen we tijd met methaan?

Het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties trekt de aandacht op de rol van methaan in de klimaatopwarming. Dat heeft een veel krachtiger broeikaseffect, maar een kortere levensduur in de atmosfeer. Daardoor kunnen reducties van de methaanuitstoot vooral op korte termijn een groot verschil maken.

Koenraad Coel | 12 augustus 2021
Methane Donald Giannatti Kj R2Ls G6D Vi Unsplash

Traditioneel gezien gaat CO2 met de meeste aandacht lopen als het over de klimaatopwarming gaat. Maar in haar nieuwe rapport stelt de klimaatcommissie van de VN dat methaan verantwoordelijk is voor 30 tot 50 procent van de huidige opwarming of ongeveer een halve graad Celsius. Het gas komt onder meer vrij bij het kweken van runderen en rijst, maar de grootste bronnen zouden stortplaatsen en gaswinning zijn. Sinds 2008 is de uitstoot van methaan scherp gestegen, wat volgens onderzoekers te wijten is aan de sterke groei van schaliegas.

Kort maar krachtig

Methaan is een bijzonder krachtig broeikasgas. Over een periode van 20 jaar is het effect van een kilogram methaan in de atmosfeer 84 keer groter dan die van een kilogram CO2. Daartegenover staat wel een kortere levensduur. “Als je vandaag een ton methaan uitstoot, is over tien jaar de helft daarvan weer uit de lucht verdwenen”, vertelt professor Peter Thorne, hoogleraar fysische geografie aan de Maynooth Universiteit in Ierland en medeauteur van het IPCC rapport, aan de BBC.

Quick wins

Dankzij de kortere levensduur kunnen reducties in de uitstoot van methaan een groot verschil maken op korte termijn. Een vermindering van 40 tot 45 procent over de komende tien jaar zou ons 0,3 graden Celcius minder opwarming opleveren tegen 2040. Bovendien zijn er een aantal quick wins voorhanden, zoals het afdekken van grote stortplaatsen in warme regio’s. De Verenigde Staten konden hun methaanuitstoot tussen 1990 en 2016 met 40 procent verminderen door gas af te vangen op stortplaatsen.

Methaanlekken

Ook bij de olie- en gaswinning zijn er relatief goedkope ingrepen mogelijk. Daar komt methaan vaak vrij bij lekken. Die zijn nu veel makkelijker te detecteren dan een tiental jaar geleden omdat we nu betere meetinstrumenten hebben. Zo blijkt uit satellietbeelden dat er veel methaan ontsnapt bij gebrekkig onderhouden olie- en gasbronnen in Rusland. Ruim 40 procent van de Europese import van gas bestaat uit dit Russisch gas. Experts zoals Paul Bledsoe, voormalig klimaatadviseur aan het Witte Huis, roepen daarom de EU op tot strengere richtlijnen voor haar gasinvoer om zo de markt tot actie aan te zetten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Klimaatactie