Klimaatjongeren doen opmerkelijk voorstel voor duurzame fiscaliteit

Een labelsysteem dat de impact van producten op het klimaat weergeeft, gekoppeld aan de personenbelasting: wie duurzaam leeft, krijgt fiscale voordelen. Volgens zeven klimaatjongeren dé manier om ons bewuster te doen consumeren.

Fran Herpelinck | 5 maart 2019
Youth Revolution Our Climate Solution Groepsfoto
De zeven klimaatjongeren willen hun voorstel maar wat graag op de regeringsagenda krijgen.
Youth Revolution Our Climate Solution

De laatste weken, waarin klimaatactie het nieuws beheerst, staat niemand nog verbaasd van het engagement van klimaatjongeren. Zeven scholieren uit het Montfortcollege in Rotselaar protesteren niet alleen, maar leveren ook stof tot nadenken. De voorbije zomer werkten ze een plan uit voor ‘een rechtvaardig financieel beleid met respect voor mens en milieu’. Naast een wetenschappelijke paper doen ze een voorstel uit de doeken voor een klimaatvriendelijk en rechtvaardig belastingsysteem. Het hogere doel: een duurzamer consumptiepatroon.

Bewuster kopen

Thibaut Jacques (17), een van de scholieren, legt uit: “Een groot deel van onze ecologische impact vloeit voort uit de producten en diensten die we kopen. Daar verandering in brengen, is lastig. Duurzaam consumeren is nu eenmaal duur. Door de planeet als extra component toe te voegen aan onze fiscaliteit, hopen we die weeffout ongedaan te maken.”

Volgens het collectief zijn we gebaat bij een ‘duurzaamheidsindex’, die producten en diensten labelt naargelang hun impact op milieu en klimaat. “Door rekening te houden met bestaande standaarden, zoals de CO2-uitstoot of het FSC-label (Forest Stewardship Council, die de duurzaamheidsgraad van een bos registreert, red.), moet bij aankoop in een oogopslag blijken hoe vervuilend of belastend een bepaald product is”, vertelt Jacques.

Ethische correctie

De groene index zien de jongeren als een aanvulling op de personenbelasting. Wie duurzamer aankoopt, ziet dat vertaald in een belastingvoordeel. “Met dit systeem schep je bovendien gelijke kansen voor iedereen, ook voor mensen die nu de middelen niet hebben om duurzamer te gaan leven. We mikken op een ethische correctie. Enkel als iedereen mee aan boord is, heeft de klimaattransitie kans op slagen”, meent Jacques.

Om steun te vinden voor hun pleidooi, zijn de scholieren onder de naam ‘Youth Revolution Our Climate Solution’ een petitie gestart. Bij 100.000 stemmen stappen ze met hun voorstel naar de regering. In tussentijd blijven ze spijbelen en protesteren “tot onze politici eindelijk stappen ondernemen.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!