Klimaat en milieu domineren zorgenlijst Wereld Economisch Forum

Extreem weer, verlies van biodiversiteit en de klimaatverandering zijn enkele van de grootste risico’s voor de mensheid in de komende tien jaar, waarschuwt het Wereld Economisch Forum (WEF). Tegelijk stijgt ook de politieke spanning, waardoor die problemen aanpakken moeilijker wordt.

16 januari 2020
World Economic Forum
World Economic Forum / Benedikt von Loebell

In het Global Risks Report 2020 consulteerde het Wereld Economisch Forum meer dan 750 experts en beleidsmakers en vroeg hen hun grootste zorgen te rangschikken naar impact en waarschijnlijkheid.

Bovenaan in de top vijf van meest waarschijnlijke risico’s in de volgende tien jaar staat extreem weer, gevolgd door een ongebreidelde klimaatverandering, grote natuurrampen zoals aardbevingen, verlies van biodiversiteit en tot slot menselijke schade aan het milieu, bijvoorbeeld een olie- of kernramp. Gerangschikt naar de grootste impact zien de experts de klimaatverandering als grootste bedreiging, gevolgd door massavernietigingswapens, verlies van biodiversiteit, extreem weer en watertekorten.

Jonge generaties

Voor jongere generaties is de situatie nog zorgwekkender. Het rapport wijst erop dat wie geboren is na 1980 de milieurisico’s nog hoger rangschikt dan andere respondenten. Bijna 90 procent van de jongere respondenten is van mening dat extreme hittegolven, vernieling van ecosystemen en gezondheidsproblemen door vervuiling erger zullen worden in 2020.

Peter Giger, risico-analist bij de Zurich Insurance Group: “Menselijke activiteiten hebben al de helft van de biomassa aan planten wereldwijd doen verdwijnen. En dat terwijl biologisch diverse ecosystemen grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer halen en enorme economische voordelen bieden, geschat op 33.000 miljard dollar per jaar.

Polarisering

Op kortere termijn verwachten de experts en beleidsmakers vooral meer politieke verdeeldheid, zowel binnen als tussen staten. Borge Brende, voorzitter van het Wereld Economisch Forum: “Het politieke landschap is gepolariseerd, terwijl de zeespiegel stijgt en de bosbranden woeden. 2020 is het jaar waarin wereldleiders de handen ineen moeten slaan met alle sectoren van de maatschappij om ons systeem van samenwerking te herstellen en nieuw leven in te blazen, niet enkel voor winst op korte termijn, maar om diepgewortelde risico’s aan te pakken.”

Het rapport benadrukt verder dat het nodig is de economische groei te koppelen aan doelstellingen om de aarde te beschermen. “Het is cruciaal dat bedrijven en beleidsmakers sneller werk maken van een transitie naar een CO2-arme economie en duurzamere bedrijfsmodellen. We zien al dat bedrijven ten onder gaan als ze hun strategieën niet aanpassen aan wil van overheden en klanten”, aldus Peter Giger.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!