MVO

Plus Jonge Belgen zoeken jobs met klimaatimpact

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft de vijfde editie van de jaarlijkse EIB Klimaatenquête gepubliceerd. Daaruit blijkt dat een meerderheid van de Belgen voorstander is van strengere overheidsmaatregelen en rekening houdt met klimaatimpact in de zoektocht naar een nieuwe job.

27 maart 2023
Looking Glass Marten Newhall U Afj Fs Ms3 Yy Unsplash
  • 70% van de Belgen tussen de 20 en 29 jaar zegt dat de klimaatimpact van een toekomstige werkgever een belangrijk criterium is bij de keuze van een job, en 24% zegt dat het zelfs een topprioriteit is.
  • 72% is voorstander van etikettering van alle voedselproducten om de impact op het klimaat en het milieu te helpen beperken.
  • 62% van alle Belgische respondenten zegt ervan overtuigd te zijn dat hun eigen gedrag een verschil kan maken in de aanpak van de klimaatnoodtoestand

Het zijn enkele van de resultaten van de meest recente jaarlijkse Klimaatenquête van de Europese Investeringsbank (EIB), die in augustus 2022 is uitgevoerd. De EIB is de kredietverlenende instelling van de Europese Unie en wereldwijd een van de grootste multilaterale kredietverleners voor klimaatactieprojecten.

Individueel gedrag en strengere overheidsmaatregelen

De oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan, zoals de stijging van de energieprijzen en de inflatie, hebben de bezorgdheid over de dalende koopkracht in België drastisch doen toenemen. Klimaatverandering en aantasting van het milieu behoren volgens de meeste ondervraagde Belgen nog steeds tot de drie grootste uitdagingen, samen met de gestegen kosten van levensonderhoud en de financiële crisis. De meeste Belgen (62%) zijn ervan overtuigd dat hun eigen gedrag een verschil kan maken in de aanpak van de klimaatnoodtoestand. Dat cijfer ligt wel lager dan de 75% in Duitsland, 69% in Nederland en 63% in Frankrijk. Meer vrouwen (65%) dan mannen (58%) zijn ervan overtuigd dat hun individuele gedrag impact kan hebben. Velen zijn van mening dat het een taak is van de overheid om individuele gedragsverandering aan te moedigen. Een meerderheid van de Belgen (59%) is voorstander van strengere overheidsmaatregelen om het gedrag van mensen te veranderen en ze ertoe te bewegen klimaatverandering aan te pakken. 65% van de respondenten onder de 30 jaar zou dergelijke maatregelen toejuichen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Waardig werk en economische groei Klimaatactie