Japans bedrijf wil satelliet uit hout maken

Het bedrijf Sumitomo Forestry wil samen met de Universiteit van Kyoto een satelliet ontwerpen die uit hout bestaat. De satelliet moet tegen 2023 klaar zijn. Met hun ontwerp willen ze het afval in de ruimte beperken.

Inès Aoun | 6 januari 2021
Japanse satelliet
Sumitomo Forestry

Ruimteafval is wel degelijk een probleem. Zo blijven defecte satellieten (of brokstukken van satellieten) nog jarenlang in de ruimte rondzweven. Volgens het World Economic Forum draaien er momenteel zo’n 6000 satellieten in een baan rond de aarde. Zestig procent daarvan is defect.

Wanneer een exemplaar bovendien naar de aarde terugkeert, moet die door de atmosfeer vliegen. Het aluminium in de satellieten komt door de hoge temperaturen los en valt uit elkaar in minuscule aluminiumpartikels die de atmosfeer vervuilen.

Bestand tegen temperatuurschommelingen

Dat bracht het Japanse Sumitomo Forestry op het idee om een satelliet te ontwerpen waarvan de buitenste schil gemaakt is uit hout. Het heeft volgens experts meerdere voordelen: de satelliet kan volledig opbranden, waardoor geen afval ontstaat. Bovendien houdt hout elektromagnetische golven niet tegen, toch een belangrijk element voor een satelliet. Sumitomo Forestry en de Universiteit van Kyoto bekijken nu hoe het houten materialen kan ontwikkelen die bestand zijn tegen hevige temperatuurschommelingen en zonlicht. Over het hout dat wordt gebruikt, doet men heel erg geheimzinnig. Tegen 2023 willen ze de satelliet uittesten.

Bron: BBC, Change Inc., Techexplore

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!