Jan De Nul, Tractebel en DEME bouwen aan drijvende zonnepanelen
Produceren we binnenkort nog meer energie op zee? Jan De Nul, Tractebel en DEME combineerden hun expertise en creëerden de SEAVOLT-technologie. In de zomer van 2023 wordt er voor de Belgische kust een testinstallatie gebouwd.
Fotovoltaïsche technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit, maar locaties in de zee bleven tot nu toe zo goed als onontgonnen terrein. De ruwe omstandigheden op zee maakten offshore zonneparken namelijk lange tijd moeilijk om op te zetten. SEAVOLT maakt gebruik van een modulair design, waardoor het gemakkelijk aanpasbaar is aan verschillende locaties en de eisen die daarmee samengaan. De DEME Group stond mee in voor het ontwerp, zegt CEO Luc Vandenbulcke: “We hebben decennia aan kennis over wat het betekent om te werken op zee, en we hebben al lang een leidende rol als aannemer in de offshore windsector. Wij geloven dat het combineren van zonne- en windenergie op zee geweldige mogelijkheden biedt voor de toekomst.”
Eerst wind, nu zon
Want er is steeds meer nood aan lokale productie en aan een versnelling van de energietransitie. SEAVOLT zal daarbij helpen, stelt Philippe Hutse, Director Offshore bij Jan De Nul Group: “We geloven dat deze technologie een cruciale rol kan spelen om de ruimte optimaal te gebruiken. Dat doet het door complementair te zijn met windmolenparken op zee.”
Dat beaamt ook Philippe Van Troeye, CEO van Tractebel: “Op dezelfde manier als we de verschuiving van windenergie op land naar zee zagen, zien we nu de extensie van het hele energiesysteem naar offshore locaties. Samen met de productie van groene brandstof op zee, met energie-eilanden op zee en interconnectoren en met mogelijke opslagoplossingen voor energie, geloven we dat drijvende zonnepanelen op zee een belangrijke rol spelen in de versnelling van de energietransitie.”
Testinstallatie voor de Belgische kust
De SEAVOLT-technologie kan meer capaciteit aan hernieuwbare energie toevoegen in een relatief korte tijdspanne. Maar daarvoor moet het ontwerp eerst nog aan de praktijk worden getoetst. Na onderzoek in het labo ontwikkelen de partners op dit moment een testinstallatie op zee, die in de zomer van 2023 voor de Belgische kust gelanceerd zal worden. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) werkt binnenkort mee aan parallelle projecten die de focus leggen op het ecosysteem, milieu en kosten-baten analyse. Daarbij worden de partners gesteund door het Energietransitiefonds en het federale Relanceplan.