Italiaanse leerlingen krijgen les over klimaatverandering

Vanaf volgend jaar zullen Italiaanse leerlingen in publieke scholen les krijgen over de opwarming van de aarde en over duurzame oplossingen. Dat heeft de minister van Onderwijs aangekondigd. Van zesjarigen tot achttienjarigen: allemaal moeten ze mee in het bad.

Inès Aoun | 6 november 2019
People Holding Banner 2561628

De kurkdroge zomers en klimaatprotesten hebben de Italiaanse minister van Onderwijs allicht geïnspireerd om een nieuw vak in te voeren. Vanaf volgend jaar krijgen alle leerlingen in publieke scholen les over de opwarming van de aarde en over duurzame oplossingen. Zes- tot elfjarigen leren erover aan de hand van sprookjes en verhalen. Oudere leerlingen zullen dan weer examenvragen krijgen over de gevolgen van de klimaatverandering en over de Sustainable Development Goals (SDGs).

Trojaans paard

Om de inhoud van de lessen te beoordelen, roept het ministerie van Onderwijs de hulp in van experts van de universiteit van Harvard en Oxford. Tegen begin volgend jaar wil het ministerie het curriculum hebben vastgelegd zodat ze de leerkrachten kan opleiden.

Voorlopig gaat het om een cursus van 33 uur per jaar, die ingebed is in de lessen maatschappijleer. Maar aan The New York Times liet de minister zich ontvallen dat zijn ambities verder reiken. "In de toekomst moeten alle vakken doordrongen zijn van het thema, als een Trojaans paard dat alle vakken ongemerkt binnensluipt."

Bron: The New York Times, De Morgen

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!