Plus Isolatie van eigen kweek

Amerikaanse onderzoekers werken aan koolstofnegatief isolatiemateriaal op basis van cellulose en mycelium, of schimmeldraden. Dat kan ter plaatse geproduceerd worden op basis van lokale grondstoffen om kosten en energie te besparen. Het volledig biologische materiaal zou ongeveer even goed presteren als isolatie op basis van plastic.

20 juli 2022
Fungus Pexels Jk Holland 5666770

Het National Renewable Energy Laboratory (NREL) en de Universiteit van Alaska Anchorage ontwikkelen een biologisch, koolstofneutraal en kostenefficiënt isolatiemateriaal. Ze maken daarvoor een schuim van cellulose, een van de hoofdbestanddelen van plantenvezels, en combineren dat met mycelium. Dat is een netwerk van schimmeldraden, zoals de zwamvlok van een paddenstoel, waarvan de paddenstoel zelf eigenlijk alleen de vrucht is. Het mycelium bindt de cellulose tot een materiaal dat ongeveer dezelfde thermische eigenschappen heeft als isolatieschuim op basis van plastic. Omdat het volledig uit biologische bestanddelen bestaat, is het bovendien koolstofnegatief.

Isolatie in Alaska

Het onderzoek naar het nieuwe isolatiemateriaal vindt niet toevallig plaats in Alaska. “Ik ben zelf een van de eindgebruikers”, vertelt Garber-Slaght, ingenieur aan de NREL en inwoner van Fairbanks, Alaska. “Veel gebouwen in Alaska zijn zeer inefficiënt en het is moeilijk daar iets aan te doen. In deze markt behelst isolatie al snel dertig tot vijftig procent van de materiaalkosten voor een gebouw. Dit materiaal zouden we ter plaatse kunnen maken met draagbare, modulaire toestellen op basis van hout dat we lokaal oogsten. Alleen al door transport te elimineren, besparen we op kosten en energie.”

Na zes jaar ontwikkeling komt de grote stap naar commercialisering in zicht. Het team schat over drie jaar een product op de markt te zetten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Industrie, innovatie en infrastructuur Verantwoorde consumptie en productie