Plus Is de doorbraak van drijvende windmolenparken in zicht?

Op zo’n 15 kilometer van de oostkust van het Schotse Aberdeenshire draaien de drijvende windmolens sinds deze week op volle toeren. Het gaat voorlopig om het grootste drijvende windmolenpark ter wereld dat een capaciteit heeft van 50 megawatt.

Inès Aoun | 22 september 2021
Drijvende Windmolens
©CobraGroup

Volgens uitbater Kincardine Offshore Windfarm zal het windmolenpark van zes turbines zo’n 200.000 megawattuur per jaar aan elektriciteit produceren, genoeg voor ongeveer 50.000 huishoudens. De elektriciteit wordt met een Power Purchase Agreement (PPA) verkocht aan het Noorse hernieuwbare energiebedrijf Statkraft. Dat contract loopt tot 2029.

Vastgeketend aan zeebodem

Het drijvende windmolenpark is zeker niet uniek. Er duiken er steeds meer op, al blijft het veelal bij demonstratie- en pilootprojecten. Drijvend mag je trouwens letterlijk nemen. De techniek die in Schotland werd gebruikt, bestaat uit een semi-ondergedompeld platform dat met trossen en ankers is vastgeketend aan de zeebodem. Het voordeel van floating farms is dat ze een diepte tot 100 meter aankunnen terwijl traditionele windparken maximum op 60 meter gebouwd worden.

Naarmate de plekken voor de kusten schaarser worden, zullen de parken als paddenstoelen uit de grond schieten. Volgens het Carbon Trust Floating Wind Joint Industry Project (JIP) zal er tegen het einde van het jaar zo'n 126 megawatt geïnstalleerd zijn. De komende jaren staan er plannen op stapel voor parken in Japan, de Verenigde Staten en Europa. Voorlopig blijft Kincardine Offshore Windfarm het grootste drijvende windmolenpark ter wereld, maar daar komt snel verandering in. Het Noorse Equinor plant een park van elf windturbines met een capaciteit van 88 megawatt voor de kust van Noorwegen.

Kritisch rapport

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de technologie voor drijvende windmolens op punt staat. Het JIP bracht in juli 2021 een kritisch rapport uit waarin ze onder andere beschrijven dat het onderhoud een grote uitdaging zal zijn. Zo reiken de grijparmen van schepen niet hoog genoeg om windturbines van 10 megawatt te herstellen. Het alternatief, namelijk de windturbines ontmantelen en naar de haven transporteren, is dan weer te gevaarlijk.

Ook in België?

Drijven er straks ook windmolens voor onze Belgische kusten? Daarvoor zijn onze wateren niet diep genoeg. Dat wil niet zeggen dat we geen rol van betekenis kunnen spelen. DEME werkt bijvoorbeeld mee aan verschillende projecten. Het heeft bovendien het Nederlandse SPT Offshore gekocht, dat de techniek om olie- en gasplatformen te verankeren, gebruikt om windmolens te laten drijven.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.