Plus Inwoners Stockholm kunnen volgend jaar vliegende veerboot nemen

De Zweedse hoofdstad Stockholm test vanaf volgend jaar een vliegende veerboot uit. De elektrische Candela P-12 kan een snelheid van 60 kilometer per uur halen.

Inès Aoun | 27 juni 2022
Candela P 12 2022 Stockholm Foiling 1

De elektrische motoren van de veerboot bevinden zich in het water. Onder de romp van het schip zijn bovendien drie draagvleugels of ‘hydrofoils’ bevestigd. Het water vloeit over de oppervlakte van de vleugel. Die interactie creëert een opwaartse kracht die de boot uit het water hijst. Hetzelfde fenomeen voltrekt zich bij vliegtuigvleugels. De draagvleugels hebben sensoren die de hoogte van de golven kunnen inschatten en de boot stabiel houden. Die sensoren zorgen ervoor dat de hydrofoils zo'n 100 keer per seconde bijgestuurd worden. Door boven de golven te varen, neemt de weerstand af en vaart het vaartuig veel sneller. Volgens Candela gebruikt de boot 80 procent minder energie (elektriciteit in dit geval) dan conventionele schepen.

De veerboot kan 30 passagiers vervoeren. Een trip van de steeds groter wordende buitenwijk Ekerö naar het centrum neemt 55 minuten in beslag voor wie met de bus, de metro, de auto of met de huidige ferry gaat. De Candela P-12 Shuttle zal die weg in amper 25 minuten afleggen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.