MVO

Plus Investeren in bossen brengt geld op

Het potentieel rendement van herbebossing is vaak een grote onbekende voor investeerders. Een nieuw rapport van het World Resource Institute en The Nature Conservancy toont nu aan dat investeren in bos erg winstgevend kan zijn.

Veerle Bonckaert en Katelijne Norga | 8 februari 2018
Lukasz Szmigiel 1120569465
Foto door Lukasz Szmigiel

Wereldwijd investeren bedrijven in de aanplanting van bomen en ze verdienen daar ook nog eens geld mee. Dat staat te lezen in het rapport, The Business of Planting Trees: A Growing Investment Opportunity, van het World Resource Institute (WRI) en The Nature Conservancy (TNC). Herbebossing en herstel van aangetast land is dus niet enkel goed voor het milieu zelf, maar kan ondernemingen en investeerders ook een groot rendement opleveren.

Het rapport stelt dat we vandaag op een kantelpunt zijn gekomen. “Alle factoren zijn op dit moment aanwezig om een investering in bossen economisch te doen lonen”, aldus Sofia Faruqi, manager New Restoration Economy bij het World Resource Institute en coauteur van het rapport. “De groeivooruitzichten op lange termijn zijn positief: zo zorgen nieuwe technologieën ervoor dat de aanplanting van bomen steeds minder kosten met zich meebrengt en waardeert de consument het als een bedrijf zich inzet voor het milieu. Ook de overheid engageert zich om aangetaste natuur te herstellen. Bovendien blijven er innovatieve businessmodellen opduiken.”

100 bedrijven

De auteurs namen meer dan honderd bedrijven die investeren in herbebossing onder de loep, uit heel uiteenlopende sectoren (tech startups, fabrikanten van consumentengoederen, houtproducenten …). Sommige daarvan kunnen hun omzet tot tien keer per jaar zien groeien.

Veertien ondernemingen uit acht landen komen uitgebreid aan bod. Ze trokken een resem investeerders aan, van durfkapitalisten over ontwikkelingsbanken tot stichtingen. Meerdere bedrijven hebben voor miljoenen dollars groeikapitaal opgehaald. Het rapport zoomt in op vier veelbelovende investeringstrends in deze opkomende restoration economy: technologie, consumentengoederen, projectmanagement en commerciële bosbouw.

Geavanceerde technologieën

Recente technologieën hebben ervoor gezorgd dat herbeplanting sneller en efficiënter kan verlopen, waardoor grote stukken bos tegelijk kunnen worden aangelegd. Zo kunnen er tegenwoordig drones ingezet worden om zaden te planten en is er ook een product ontwikkeld dat toelaat om bomen te doen groeien in droge, aangetaste gebieden. Dit was vijf jaar geleden nog ondenkbaar. Deze innovaties brengen de kostprijs van aanplanting naar beneden, waardoor de vraag alleen maar zal stijgen.

Consumentengoederen

Bedrijven actief in de sector van consumentengoederen springen innovatief om met hun investeringen in de natuur. Dit gaat van de verkoop van de theeachtige drank ‘yerba mate’ die geoogst werd in heraangelegde bossen, tot het opnieuw investeren van hun winst in herbebossing. Het geeft de bedrijven de kans om forest-friendly producten in de markt te zetten, en dat wordt gesmaakt door de consument.

“Herbebossing op grote schaal is een winstgevende business. Bossen leveren ons hout, water, zuurstof, voedsel, fauna, jobs – en return on investment. Maar wanneer je meehelpt om een bos opnieuw aan te leggen, creëer je veel meer dan enkel een financiële waarde. Je werkt mee aan een gezonde omgeving voor de volgende generaties”, verklaart Bruno Mariani, oprichter van het Braziliaanse Symbiosis Investimentos, een van de veertien onderzochte bedrijven uit het rapport.

Projectmanagement

Ook projectmanagement is trend binnen de restoration economy. Bedrijven zijn dan verantwoordelijk voor een volledig herstelproject, van het initiële ontwerp tot het uiteindelijke eindbeheer. Ze handelen in opdracht van bijvoorbeeld overheden, non-profits of ondernemingen. Een voorbeeld vinden we bij het Amerikaanse bedrijf Fresh Coast Capital, dat op grote schaal stedelijke heroplevingsprojecten ontwikkelt. Medeoprichter April Mendez: “We geven investeerders de mogelijkheid om rendement te halen uit stedelijk groen. Hun privé-investeringen dragen bij tot waardevolle groene infrastructuur met een betere luchtkwaliteit, gezondheidswinst en sociale cohesie als gevolg.”

Bosbouw

Ook binnen de houtsector is er een kentering te zien. Duurzaam houtbeheer creëert vele kansen en speelt steeds meer een rol in dit groeiende verhaal van herbebossing en natuurherstel. Zo werden er bijvoorbeeld institutionele houtfondsen in het leven geroepen om grote stukken bosland te beschermen en zijn er meerdere businessmodellen die kleine landbouwbedrijven betrekken of focussen op de bedreigde fauna en flora.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.