Investeerdersfamilie Van Puijenbroek scherpt duurzame ambities aan
VP Capital heeft in zijn tweede Progress Report zijn vooruitgang op het vlak van duurzame investeringen openbaar gemaakt. Tegen 2023 moet onder andere het portfolio van de investeerdersfamilie voor 45 procent uit impactvolle investeringen bestaan. VP Capital heeft zich ook geëngageerd voor de science-based targets.
De Belgisch-Nederlandse investeringsmaatschappij VP Capital, opgericht door de familie Van Puijenbroek (zie kader), besliste in 2018 om duurzaamheid stevig te verankeren in zijn strategie. Guus van Puijenbroek: “Het is onze missie om tegen 2023 onze negatieve impact significant te verlagen en onze positieve impact te vergroten. Dat eerste doen we door onze bedrijven en portefeuille door te lichten én door onze eigen CO2-voetafdruk te verlagen. Een positieve impact genereren we door te investeren in oplossingen die een antwoord bieden op de belangrijke uitdagingen die van tel zijn binnen onze acht investeringsdomeinen.”
Resultaten
Om te bewijzen dat het hen menens is, maakt VP Capital zijn voortgang openbaar. We zetten de belangrijkste resultaten van 2020 op een rijtje:
- Het geïnvesteerd vermogen bestaat vandaag voor 34 procent uit impactvolle investeringen in bedrijven als Mosa Meat, Fairphone, Northvolt. Tegen 2023 moet dat 45 procent zijn.
- De totaalscore van de portefeuille op het vlak van impact (dat wil zeggen dat de investeringen bijdragen aan oplossingen voor key challenges) bedraagt 6,8/10 terwijl dat in 2019 nog 6/10 was. In 2023 moet de totaalscore 8/10 bedragen.
- Momenteel dragen al 171 (45 procent) van de directe en indirecte investeringen bij aan sociale uitdagingen en 114 (42 procent) aan planetaire uitdagingen. In 2023 moet de helft van alle investeringen bijdragen aan sociale of planetaire uitdagingen.
- De eigen bedrijven worden jaarlijks doorgelicht op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur. Het resultaat van die doorlichting is een ESG-score. VP Capital werkt samen met het bedrijf aan de verbeterpunten om van de onderneming een duurzame koploper in hun sector te maken.
Science-based targets
VP Capital heeft zijn duurzame ambities aangescherpt en uitgebreid. Zo komen in het nieuwe rapport bijvoorbeeld de volgende zaken aan bod: de belastingbijdrage, het overzicht van de arbeidsplaatsen … Het rapport beschrijft eveneens de goede doelen waaraan de familie doneert.
De familie-investeerder heeft zich dit jaar ook geëngageerd voor de science-based targets. “Voor VP Capital zelf nemen we scope 1 (directe emissies), 2 (indirecte emissies) en 3 (indirecte emissies die ontstaan bij leveranciers en bij de eindgebruiker) mee in rekening. Voor onze bedrijven houden we het op scope 1 en 2. Dat betekent overigens wel dat we nog een tandje moeten bijsteken. We hopen tegen volgend jaar onze becijferde doelstellingen voor 2030 officieel bekend te maken.”
Futureproof
Met het rapport wil de familie-investeerder ook andere vermogende families aanzetten om meer te investeren in duurzame ondernemingen. “Door de actieve dialoog aan te gaan met het management van onze investeringen en met andere families, willen we samen de duurzame vooruitgang versnellen. Onze investeringen moeten nog meer futureproof worden door de combinatie van rendement en een bijdrage aan oplossingen van planetaire of maatschappelijke de uitdagingen.”
Lees hier het Progress Report 2020 van VP Capital.
Wie zit er achter VP Capital?
Investeringsfamilie Van Puijenbroek komt oorspronkelijk uit Sint-Niklaas, maar week in de negentiende eeuw uit naar Nederland. Vele generaties later zijn de meeste familieleden naar België teruggekeerd. Het familiebedrijf HAVEP, dat duurzame bedrijfskleding maakt, bestaat nog steeds. Ondertussen is de familie ook aandeelhouder van Mediahuis en eigenaar van Q-lite. Ze investeren hun kapitaal ook in andere grote en kleine bedrijven in Vlaanderen en Nederland. De focus ligt op energie, water, gezondheid, media, smart industries, textiel, agrifood en vastgoed.