Plus Internationaal Energieagentschap: wereldwijde CO2-uitstoot hoger dan voor de pandemie

Na een sterke daling begin 2020 is de wereldwijde uitstoot van CO2 weer de hoogte in geschoten. Uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap blijkt dat de CO2-emissies in december 2020 2 procent hoger lagen dan in december 2019.

Inès Aoun | 3 maart 2021
Heeft de uitstoot van CO2 gepiekt

In 2020 veroorzaakte de COVID-19-pandemie wereldwijd een daling van de CO2-uitstoot met 5,8 procent of 2 miljard ton CO2. Dat is ruwweg gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van de hele Europese Unie. Volgens het IEA ging het om de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog. Waar lag dat aan? Doordat er minder auto’s en vliegtuigen onderweg waren, daalde onder andere de vraag naar fossiele brandstoffen (voornamelijk olie) met 4 procent. Het aanbod van hernieuwbare energie klom dan weer naar een hoogtepunt. In 2020 bedroeg het aandeel hernieuwbare energie in de elektriciteitsproductie 29 procent, een absoluut record.

Maar daar stopt het goede nieuws. Sinds de historisch lage CO2-uitstoot van april 2020 zijn de wereldwijde emissies opnieuw pijlsnel de hoogte ingeschoten. Daar heeft de stijgende energievraag, een gevolg van het economisch herstel, alles mee te maken.

Beleid moet transitie versnellen

Volgens het IEA lagen de CO2-emissies in december 2020 zelfs 2 procent of 60 miljoen ton hoger dan een jaar eerder. “Dat is een duidelijke waarschuwing dat er niet genoeg wordt gedaan om de transitie naar schone energie te versnellen”, zegt Fatih Birol, hoofd van het IEA. “2019 was tot nu toe het jaar met de hoogste wereldwijde CO2-uitstoot. De coronapandemie zorgde in 2020 voor een daling. Als regeringen niet snel hun energiebeleid bijstellen, dreigen ze een historische kans te verkwanselen om die daling permanent te maken.”

“In maart 2020 drong het IEA er al bij regeringen op aan om schone energie centraal te stellen in de stimuleringsplannen om een duurzaam herstel te garanderen”, zegt hij. “Maar onze cijfers laten zien dat we terugkeren naar koolstofintensief zakendoen. Dit jaar is dus cruciaal om het tij te doen keren.”

Uitstoot China, VS en Europa

De stijgende CO2-uitstoot van China is een teken aan de wand. China was de eerste grote economie die de COVID-19-beperkingen terugschroefde. Daardoor nam de economische activiteit weer toe, en steeg ook de uitstoot, met 0,8 procent ten opzichte van eind 2019.

De CO2-uitstoot in de Verenigde Staten is in 2020 wel met 10 procent gedaald, maar ook dat cijfer verbergt een groei op maandbasis. De historisch lage CO2-uitstoot van het voorjaar begon in de zomer opnieuw te stijgen, om in december 2020 hetzelfde cijfer te bereiken als in december 2019.

Ook in de EU daalden de CO2-emissies in 2020 met 10 procent. Een krimpende vraag naar elektriciteit en een stijging in de productie van hernieuwbare energie zorgden ervoor dat er 20 procent minder elektriciteit uit steenkool werd verbruikt.

Optimisme

Toch zijn er ook nog redenen voor optimisme, zegt Birol. Zo heeft China ambitieuze doelstellingen voor koolstofneutraliteit aangenomen, heeft de nieuwe Amerikaanse regering zich weer aangesloten bij het Klimaatakkoord van Parijs en gaat de Europese Unie door met haar Green Deal en duurzame herstelplannen. De IEA wijst ook op het grote succes van India met hernieuwbare energie en de nakende klimaattop in Groot-Brittannië (COP26), die voor een wereldwijd momentum zou kunnen zorgen.

Lees de Global Energy Review: CO2 Emissions in 2020

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.