Internationaal Energieagentschap: "Warmtepompen hebben aanzienlijk economisch en ecologisch potentieel"
Volgens een schatting van het Internationaal Energieagentschap (IEA) hebben warmtepompen het potentieel om de wereldwijde uitstoot van CO2 in 2030 met minstens 500 miljoen ton te verminderen. Het IEA roept beleidsmakers daarom op om de technologie te ondersteunen.
Volgens het IEA-rapport The Future of Heat Pumps zijn warmtepompen onmisbaar van elk plan om emissies en het gebruik van aardgas terug te dringen. In een scenario waarin alle regeringen hun energie- en klimaatbeloften volledig nakomen, zouden warmtepompen wereldwijd de belangrijkste manier worden om ruimte- en waterverwarming koolstofvrij te maken.
Uitdagingen
De snelle uitbreiding van warmtepompen brengt een aantal uitdagingen met zich mee, waar het rapport oplossingen voor noemt. Zo zullen warmtepompen de vraag naar elektriciteit doen toenemen, maar kunnen de gevolgen voor het net beperkt worden door energie-efficiëntie en een betere netplanning. Daarnaast dreigt er een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Speciale opleidingsprogramma's en de opname van warmtepompen in de certificaten voor loodgieters en elektrotechnici kunnen dat risico helpen voorkomen.
De extra wereldwijde aanloopinvesteringen in warmtepompen die nodig zijn om de aangekondigde klimaatverbintenissen na te komen, bedragen 160 miljard dollar per jaar tegen 2030. Die kosten wegen echter niet op tegen de besparingen op brandstof voor de hele economie, vooral als de energieprijzen op het huidige niveau blijven, zo stelt het IEA.
Uitvoerend directeur Fatih Birol van het IEA: "Alle elementen zijn aanwezig om de warmtepompmarkt van de grond te krijgen, net als bij andere belangrijke klimaattechnologieën, zoals zonnepanelen en elektrische voertuigen. Warmtepompen pakken veel van de zorgen van beleidsmakers aan over de betaalbaarheid van energie, voorzieningszekerheid en de klimaatcrisis. Er zijn momenteel beleidsmaatregelen van kracht, maar die moeten dringend worden versterkt zodat warmtepompen hun aanzienlijke economische en ecologische potentieel kunnen waarmaken."
Verkoop boomt
Ondertussen bereikt de wereldwijde verkoop van warmtepompen ongeziene hoogtes, als gevolg van de energiecrisis. Toonaangevende fabrikanten zien veelbelovende tekenen dat de verkoop tegen 2030 kan verdrievoudigen. Ze hebben dan ook plannen aangekondigd om meer dan 4 miljard dollar te investeren in de uitbreiding van de warmtepompproductie en aanverwante inspanningen, voornamelijk in Europa.