Plus Interface maakt hele productieketen koolstofneutraal

Alle producten van tapijtfabrikant Interface zijn voortaan gedurende de gehele levenscyclus CO2-neutraal. Het bedrijf zette het Carbon Neutral Floors-programma op om de CO2-uitstoot die het niet kan vermijden, te compenseren.

16 juni 2018
Carpet Contemporary Daylight 1098982

De Amerikaanse tapijtenfabrikant maakt al jarenlang werk van het terugdringen van zijn CO2-uitstoot. Sinds 1994 reduceerde het bedrijf de CO2-uitstoot met 60 procent door het design en de productieprocessen van de tegels aan te passen.

De CO2-uitstoot die het niet kan voorkomen, compenseert het bedrijf. De multinational investeert daartoe wereldwijd in duurzame initiatieven, zoals herbossingsprojecten, windmolenparken en waterkrachtcentrales. Dit jaar alleen al zal Interface op die manier 400.000 ton koolstof compenseren. Het programma wordt jaarlijks geëvalueerd door onafhankelijke auditoren. 

Op deze manier garandeert Interface koolstofneutraliteit doorheen de volledige levenscyclus: grondstoffen, transport, onderhoud, hergebruik en recyclage.

Sprekende vergelijking

“Architecten, designers, aannemers en eindgebruikers beginnen in te zien dat hun beslissingen een impact hebben op het klimaat”, stelt Erin Meezan, Chief Sustainability Officer bij Interface. “We moeten samenwerken, want alleen kunnen we ons ambitieuze doel om de klimaatopwarming tegen te gaan niet bereiken.”

In het kader van het Carbon Neutral Floors-programma zal Interface zijn klanten informeren over de klimaatimpact van hun aankopen. De klant ontvangt een certificaat dat vermeldt hoeveel CO2 wordt gecompenseerd bij de aankoop van zijn product. Voor elke 1.000 vierkante meter verkochte vloer compenseert Interface een autorit van 40.000 kilometer ofwel één ritje om de aarde. Die sprekende vergelijking wordt ook gecommuniceerd naar de consument.

Duurzame pionier

Interface claimt dat het wereldwijd de eerste vloerfabrikant is die verklaart dat alle producten CO2-neutraal zijn. Met dit nieuwe programma bevestigt Interface zijn rol als industriële pionier in duurzaamheid en klimaat. Toen CEO Ray Anderson in 1994 bekendmaakte dat zijn bedrijf in 2020 100 procent duurzaam moest zijn, dacht iedereen dat dit onhaalbaar was. 

Duurzaamheid is intussen volledig geïntegreerd in de bedrijfsstrategie en -processen. Het bedrijf zet al jaren in op het sluiten van de ketens, lang voordat circulaire economie een buzz-word werd. Vorig jaar kreeg Interface een speciale erkenning omdat het als enige bedrijf ter wereld al twintig jaar in de GlobeScan and SustainAbility’s annual Sustainability Leaders Survey staat.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.