Innovatieve vogelradar vermijdt botsingen met windturbines

Vogels die botsen met de wieken van een windturbine zijn helaas niet van de lucht. Een slimme vogelradar kan een oplossing bieden, door te voorspellen wanneer de turbine best stilgelegd wordt. Sinds kort zet energieproducent Luminus zo’n radar in in de Gentse haven.

Tom Wolfs | 14 januari 2021
Windmolen

Door de vraag naar hernieuwbare energie kent het aantal windturbines in Vlaanderen een sterke groei. Een van de aandachtspunten bij de exploitatie van de turbines is echter de impact op de vogelsterfte, veroorzaakt door aanvaringen met de wieken. Uit een studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat een individuele windturbine jaarlijks tot ongeveer 125 slachtoffers eist. De windmolens stilleggen wanneer er veel vliegbewegingen zijn, is een oplossing.

Permanente monitoring

Maar hoe breng je de bewegingen van groepen vogels in kaart? Vaak wordt er gewerkt met klassieke natuurstudies, waarbij het aantal vogels enkele dagen lang geteld wordt aan de voet van een windturbine. De voorspelling hoe de vogels zich over een langere periode zullen gedragen, is dan het resultaat van een schatting. Een beperkte methode die al gauw op zijn limieten botst …

Het Nederlandse technologiebedrijf Robin Radar Systems ontwikkelde daarom een vogelradar die alle vliegbewegingen in real-time monitort en omzet in 3D-beelden. De radar verzamelt meer gedetailleerde info over de activiteit van de vogels en laat toe om de effecten van een windpark diepgaander te analyseren. Met betere voorspellingen als resultaat.

Impact verkleinen

In ons land zet Luminus de innovatieve vogelradar sinds kort in in de buurt van zijn windturbines in de haven van Gent. De radar zal er gedurende zes maanden gegevens verzamelen over de vogelbewegingen, die nadien geanalyseerd worden door natuurexperts. Op basis van de uitkomst van dat onderzoek kan de energieproducent zijn turbines gericht stilleggen, bijvoorbeeld op een bepaald uur tijdens de nacht. Zo wil Luminus de impact van zijn windparken nog verder verkleinen.

Bronnen: Luminus, INBO

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!