Industriële wasserijen kunnen voortaan gemakkelijk hun afvalwater zuiveren en hergebruiken

Het Gentse Christeyns, dat reinigings- en desinfectiemiddelen produceert voor industriële wasserijen, gaat samen met Veride uit Geel een joint-venture aan. Op die manier kunnen ze een waterzuiverings- en hergebruiktechnologie aanbieden aan wasserijen. Die kunnen daarmee hun verbruik van grond- en leidingwater aanzienlijk verminderen.

Inès Aoun | 11 oktober 2021
Hyd Ro For Laundries 1

Industriële wasserijen verbruiken vier tot tien liter water per kilogram wasgoed. Doorgaans gaat het om grondwater, aangevuld met leidingwater. Christeyns en Veride bieden nu een technologie aan waardoor wasserijen minder dan een liter water per kilogram meer gebruiken. Bovendien biedt HydRO for laundries de mogelijkheid om regenwater te zuiveren. Verder kunnen wasserijen hun gezuiverd afvalwater hergebruiken. Het systeem zuivert immers minstens 80 procent van het afvalwater van elke wasbeurt.

Warmtewisselaar

De zuiveringsunit bestaat uit twee compacte modules. Het ene deel van het systeem haalt na een wasbeurt de organische vervuiling, zware metalen en microplastics uit het afvalwater. Het andere deel verwijdert de anorganische fractie en desinfecteert het gezuiverde afvalwater, het regen- en grondwater. De installatie werkt ook als een warmtewisselaar, omdat het gezuiverde afvalwater zijn temperatuur behoudt van ongeveer 40 graden doorheen de behandeling.

“Met deze HydRO-technologie doen wasserijen hun waterfactuur dalen en reduceren ze hun afvalwaterlozing. Ze kunnen bovendien hun CO₂-voetafdruk voor de verwarming van water verkleinen”, zegt Alain Bostoen, de CEO van Christeyns.

Alles in één systeem

Veride leverde de HydRO-technologie al aan een tiental wasserijen in Vlaanderen en verkocht er ook eentje in Nederland. Ward De Wachter, de CEO van Veride: “We schatten dat meer dan 80 procent van de industriële wasserijen geen afvalwater zuiveren om het te hergebruiken en geen of weinig regenwater inzetten om ermee te kunnen wassen. Nochtans zijn er systemen op de markt om afvalwater te zuiveren of om grondwater te ontharden en te ontijzeren. Maar wat ons systeem zo speciaal maakt, is dat het de zuivering en behandeling van afval-, regen- en grondwater combineert in één systeem.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!