India voor het eerst grootste uitstoter van zwaveldioxide

India heeft Rusland en China ingehaald als grootste uitstoter van zwaveldioxide. Het land is goed voor 15 procent van de wereldwijde uitstoot, zegt Greenpeace India. Zwaveldioxide (SO2) dat vrijkomt bij verbranding van fossiele brandstoffen, is schadelijk voor de gezondheid.

20 augustus 2019
Power Plant

Elektriciteitscentrales en industrieën die fossiele brandstoffen en olie verbranden zijn verantwoordelijk voor twee derde van de antropogene SO2-hotspots die getraceerd zijn door NASA-satellieten, blijkt uit het onderzoek van Greenpeace. Olieraffinaderijen en metaalsmelterijen zijn andere belangrijke bronnen.

Oekraïne, Servië en Bulgarije

Hoewel India nu wereldwijd de grootste SO2-vervuiler is, is het Norilsk-complex, een smelterij in Rusland, nog steeds de grootste individuele vervuiler. Daarna volgen Kriel in Mpumalanga (Zuid-Afrika) en Zagroz (Iran), blijkt uit een door Greenpeace opgestelde kaart.

In Europa staan Oekraïne, Servië en Bulgarije in de top 20 van ergste SO2-vervuilers wereldwijd. De Europese Unie (waar alleen Bulgarije lid van is) keurde in 2017 strengere emissieregels goed, maar Bulgarije is daar tegen. Het land laat zijn elektriciteitscentrales nog steeds meer uitstoten dan is toegestaan, probeert vrijstelling te krijgen van regels en werkt niet aan het uitfaseren van de kolenindustrie.

Duizenden doden

Zwaveldioxide draagt bij aan het aantal menselijke doden door luchtvervuiling. “Schone energie kan miljarden dollars aan gezondheidskosten uitsparen en duizenden levens per jaar redden”, zegt Lauri Myllyvirta, analist bij Greenpeace Nordic.

Sunil Dahiya, campagnespecalist bij Greenpeace East Asia, wijst erop dat luchtvervuiling en klimaatproblematiek dezelfde oplossing delen. “Regeringen wereldwijd zijn het aan burgers verplicht om niet meer te investeren in fossiele brandstoffen en over te stappen op veiliger en meer duurzame energiebronnen.”

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!