Plus In Vlaanderen nemen we 6,4 hectare per dag extra ruimte in

Het ruimtebeslag is in de periode 2013-2016 in Vlaanderen toegenomen van ruim van 32,5 procent naar 33 procent van Vlaanderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Departement Omgeving. Dat komt overeen met een groeisnelheid van ongeveer 6,4 hectare per dag. De grootste groei is er op het vlak van huisvesting, met een toename met 4.500 hectare.

15 maart 2019
Bruges 1715689 1920

Ruimtebeslag is het aandeel van de ruimte dat is ingenomen door huisvesting, industriële en commerciële doeleinden, transportinfrastructuur of recreatieve doeleinden. Serres, parken en tuinen maken hier ook deel van uit. Dit stemt overeen met de Europees gehanteerde definitie van ‘settlement area’. Naast bebouwing of verharding bevat het ruimtebeslag dus bijvoorbeeld ook tuinen bij woningen, buurtparken, voetbalvelden en dergelijke.

Volgens het Ruimterapport (RURA) van het Departement Omgeving bedroeg in 2013 de totale oppervlakte aan ruimtebeslag 32,5 procent van het Vlaamse grondgebied. Uit een nieuwe berekening op basis van de landgebruikskaart van 2016 blijkt dat het ruimtebeslag gestegen is naar 33,0 procent. Dat komt overeen met een groei van ongeveer 7.000 ha of een groeisnelheid van ongeveer 6,4 hectare per dag.

Toename oppervlakte huisvesting, afname oppervlakte industrie

De grootste groei in oppervlakte wordt ingenomen door huisvesting met 4.500 hectare ofwel een groei van 4,1 hectare per dag. De transportinfrastructuur is in de periode 2013-2016 gegroeid met meer dan 1.000 hectare (ongeveer 1 hectare per dag. De ruimte ingenomen door industrie, handel en diensten is met een kleine 500 hectare toegenomen. Binnen die economische sectoren zijn er wel wat verschuivingen opgetreden. Zo is de oppervlakte voor industriële doeleinden afgenomen met ongeveer 1.400 hectare waarvan het grootste deel is doorgeschoven naar diensten en gebieden voor commerciële doeleinden met respectievelijk 1.350 hectare en 550 hectare.

Ruimtebeslag per gemeente

In 55 gemeenten is het ruimtebeslag hoger dan of gelijk aan 50 procent. Uiteraard is dit het geval in stedelijke gebieden zoals in en rond Antwerpen, Gent en de Brusselse rand, maar uitschieters met een ruimtebeslag van meer dan 50 procent vinden we ook terug in villagemeenten zoals Keerbergen, Schilde of Sint-Martens-Latem. Gemeenten met grote industrieterreinen zoals in Olen, Willebroek, Rumst, Boom en Izegem vertonen een hoger ruimtebeslag, net als gemeenten met opvallend veel serre-infrastructuur zoals Sint-Katelijne-Waver en Duffel.

Het volledige rapport kunt u hier lezen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.