Plus In vijf jaar tijd is aandacht voor duurzaamheid en natuur gestegen

Uit een onderzoek van de Economist Intelligence Unit, in opdracht van het WWF, blijkt dat de populariteit van duurzame goederen de laatste vijf jaar met 71 procent is toegenomen. Ook in groeilanden is een ‘eco-wakening’ aan de gang.

Inès Aoun | 18 mei 2021
Duurzame Producten

Op zoektermen als ‘biodiversiteitsverlies’ en ‘verlies aan natuur’ wordt de laatste jaren veel meer gezocht. De zoektermen worden volgens onderzoek van Economic Intelligence Unit 16 procent meer ingegeven dan enkele jaren geleden. Vooral in Aziatische landen steeg de bewustwording sterk. Dat is niet verwonderlijk aangezien die regio’s de meeste impact ondervinden van de klimaatverandering.

Ook in andere uithoeken van het internet is men bezorgd over de natuur en biodiversiteit van onze planeet. Zo wordt er de laatste vier jaar 65 procent meer over getweet. De traditionele media hebben er eveneens meer aandacht voor. In 2019 kreeg het topic 103 procent meer aandacht. Dat is deels toe te schrijven aan de klimaatprotesten.

Vraag naar duurzame producten is groot

Uit het onderzoek blijkt dat mensen niet alleen bezorgd zijn, maar ook zelf het heft in eigen handen nemen om het tij te keren. Consumenten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Australië en Canada zoeken steeds vaker naar duurzame cosmetica-, farmaceutische, mode- en voedingsproducten. Dat concluderen de onderzoekers uit de Google-zoekresultaten. “Duurzame producten waren vroeger bedoeld voor een nichepubliek. Vandaag is dat niet meer het geval. Dit onderzoek toont aan dat de vraag naar groene producten groot is,” aldus Sheila Bonini van WWF.

Dat hebben bedrijven volgens het onderzoek goed begrepen. De helft van de CEO’s en CFO’s van grote modemultinationals geeft bijvoorbeeld aan dat de vraag van de consument de grootste drijfveer is om over te schakelen naar duurzamere alternatieven. 65 procent van de modebedrijven engageren zich om op een duurzame manier grondstoffen te verkrijgen. 60 procent verzamelt nu data over hun toeleveringsketen, inclusief informatie over het gebruik van water. Ook bedrijven in andere sectoren zeggen dat ze aandacht hebben voor biodiversiteit. Het aantal bedrijven in de voedsel-, cosmetica-, en natuurlijke farmasector met engagementen om de biodiversiteit te beschermen is tussen 2016 en 2020 gestegen met 45 procent.

Lees hier het rapport 'An Eco-wakening: measuring global awareness, engagement and action for nature'

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.