IKEA wint circulaire award op World Economic Forum

Op het World Economic Forum in Davos zijn The Circulars uitgereikt: awards voor mensen, besturen en ondernemingen die bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. IKEA was een van de winnaars.

Lien Moris | 31 januari 2018
Ikea Circular Award World Economic Forum 2018
Peter van der Poel, algemeen directeur Range & Supply bij Inter IKEA Group, neemt de award voor 'Circular Economy Multinational' in ontvangst.
© Inter IKEA Systems B.V. 2016

De missie van IKEA is degelijke, functionele en betaalbare meubels ontwikkelen met aandacht voor mens en milieu. De winkelketen engageert zich om meer hernieuwbare en recycleerbare materialen te gebruiken, zodat materialen en producten langer meegaan en we de planeet niet uitputten. Daarvoor doet ze inspanningen op alle vlakken van het productieproces: productontwikkeling, de keuze van materialen, supplychain, logistiek … Die inspanningen werden beloond met de award voor ‘Circular Economy Multinational 2018’ tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos. De awards, ‘The Circulars’, zijn een initiatief van het World Economic Forum en het Forum of Young Global Leaders.

Op de goede weg

Peter van der Poel, algemeen directeur Range & Supply van de Inter IKEA Group, nam de award in ontvangst. “IKEA transformeren tot een ‘circulair’ bedrijf is een van onze grootste ambities en uitdagingen voor de toekomst”, zei hij tijdens de uitreiking. “We moeten grondstoffen slimmer gebruiken en producten van bij het begin zo ontwerpen dat ze hersteld, hergebruikt, herverkocht of op een andere manier gerecycleerd kunnen worden. Het vereist een innovatieve mindset, en we moeten samenwerken met onze stakeholders. We staan nog maar aan het begin, maar deze prijs inspireert ons en bewijst dat we op de goede weg zijn.”

Meubels verhuren

Nog tijdens het WEF maakte Jesper Brodin, CEO van IKEA Group, bekend dat het bedrijf experimenteert met het verhuren en terugkopen van meubels. “We evolueren richting een circulaire economie. Klanten hoeven onze producten niet per se te bezitten. Daarnaast maken ze zich zorgen over de impact die de verkoop van meubelen heeft op het milieu”, klonk het. In Japan loopt nu een proefproject rond het terugkopen van sofa's. Door die vervolgens op een duurzame manier te recycleren, wil IKEA verspilling tegengaan. Ook de verhuur van meubels test de keten uit. En ze ontwikkelt een stof op basis van cellulose die moet helpen om meubels duurzamer te bouwen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!