Plus IKEA start verhuurservice voor meubels

De Zweedse retailketen start in Zwitserland een proefproject waarbij klanten kantoormeubelen kunnen huren in plaats van te kopen.

Fran Herpelinck | 5 februari 2019
495
IKEA

Met het initiatief wil IKEA naar eigen zeggen werk maken van een klimaatvriendelijker businessmodel. Door kantoormeubelen te leasen, zouden er volgens het bedrijf heel wat minder exemplaren bij het grof huisvuil belanden. Het huurproject past binnen IKEA’s bredere filosofie om de levensduur van producten te verlengen door ze te laten repareren, hergebruiken, recycleren of dus ook: verhuren in plaats van ze te koop aan te bieden. “Je kan stellen dat leasen een andere manier is om een bureau aan te schaffen. Wanneer dit circulaire model aanslaat, zijn we erg benieuwd naar hoe de klant met de meubelstukken omspringt”, zegt Torbjörn Lööf, de CEO van moederholding Inter IKEA, aan The Financial Times

Deur op een kier

Voor het pilootproject in Zwitserland, dat later deze maand van start gaat, werkt IKEA samen met verschillende partners die het logistiek mogelijk maken om de meubels te huren. Eens de huurperiode voorbij is, leveren klanten de huurwaar opnieuw in en kunnen ze andere stukken leasen. In eerste instantie mikt IKEA op een zakelijk publiek, voor het verhuren van kantoormeubelen, maar het zet meteen ook voor andere producten de deur op een kier. Zo spreekt het ook voor keukens over ‘schaalbare abonnementsdiensten’. Het bedrijf overweegt ook om een nieuwe service te lanceren voor reserveonderdelen, zodat klanten vervangstukken kunnen kopen voor meubilair dat niet langer in de winkel verkrijgbaar is.

Ambitieniveau: hoog

IKEA nam zich eerder al voor om zijn productieproces ten laatste tegen 2030 volledig fossielvrij te maken. Tegen 2020 wil het enkel nog hout en papier van duurzame makelij gebruiken. Verder bezit het bedrijf meer dan 100.000 hectare bosland en heeft het de voorbije jaren ruwweg 1,7 miljard euro geïnvesteerd in zonnedaken op zijn filialen en in windmolenparken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.