Plus IKEA ontwerpt microgrid voor ontwikkelingslanden

Via een microgrid met zonnepanelen en blockchaintechnologie wil IKEA een oplossing aanreiken voor plaatsen waar geen of amper toegang is tot het elektriciteitsnet. IKEA’s denktank Space10 heeft van ‘SolarVille’ een eerste prototype voorgesteld.

Fran Herpelinck | 8 maart 2019
Space10
Nu nog een houten miniatuurdorp, binnenkort een werkzaam microgrid?

Een zonnedorp voorzien van alle moderne snufjes, dat is het energieproject ‘SolarVille’ van Space10 in een notendop. Via het Deense ‘innovation lab’ lanceert IKEA regelmatig ideeën, concepten en zelfs apps voor een duurzamer toekomst. Stokpaardjes zijn modulair bouwen en stadslandbouw. Via een project rond een verbeterde toegang tot elektriciteit, bij uitstek in ontwikkelingslanden, wil IKEA ook op energievlak zijn groene ambities in de verf zetten.

Van het net los

Op speelgoedschaal bouwde Space10 in thuishaven Kopenhagen een houten prototype van wat binnen enkele jaren een oplossing moet worden voor plaatsen waar bewoners amper of geen toegang hebben tot het elektriciteitsnet. De visie van IKEA? Werk autonoom van het net, door te investeren in zonnepanelen op de daken, die aansluiten op een ‘microgrid’. De opgewekte groene stroom wordt ter plaatse opgeslagen en verdeeld tussen alle huizen die in verbinding staan met het lokale elektriciteitsnetwerk. Via blockchaintechnologie kunnen eigenaars van zonnepanelen overtollige groene stroom verkopen aan iedereen op het netwerk, zonder dat er een energieleverancier bij te pas komt.

Voorzichtig uitrollen

Om het potentieel van SolarVille te onderstrepen, verwijst Space10 naar gelijkaardige projecten die momenteel al succesvol lopen. Zo is er een microgrid actief in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. In Bangladesh probeert start-up Solshare op beperkte schaal peer-to-peersystemen te installeren, waarbij zowel zonne-energie als fossiele energiebronnen op een microgrid circuleren. Om het eigen project in de praktijk uit te rollen, bundelt IKEA de krachten met onder andere WeMoveIdeas India, een Deens technisch designbureau dat zijn blik richt op India.

Bij Space10 beseffen ze dat hun zonnedorp nog niet meteen op grote schaal vermarktbaar is. Het designlab benadrukt dat investeringen op korte tijd terug te verdienen zijn, op voorwaarde dat de opslag van energie via batterijen goedkoper wordt.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.