MVO

IKEA Nederland stopt verkoop gasfornuizen

Vanaf januari 2024 zal IKEA in Nederland geen gaskookplaten meer verkopen. Zo wil het consumenten stimuleren om de overstap te maken naar elektrisch koken.

Koenraad Coel | 6 september 2023
Inductie Pexels Cottonbro Studio 6938722

In België kookt ongeveer een vierde van de huishoudens op gas. Voor landen als Italië, Hongarije en Nederland is dat zelfs meer dan de helft. Nochtans is een gasfornuis niet onbesproken. Bij de verbranding komt er stikstofdioxide (NO2) en ultrafijnstof (PM2.5) vrij en dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Recent onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat één op de tien gevallen van kinderastma in ons land veroorzaakt wordt door het gebruik van gasfornuizen. Daarnaast kan er bij het koken onverbrand gas lekken, dat het kankerverwekkende benzeen bevat. Een goed gebruik van een dampkamp kan die effecten beperken, maar een recirculatie-afzuigkap helpt in dat opzicht al weinig.

Nederland eerst

IKEA heeft nu besloten om vanaf januari 2024 geen gasfornuizen meer te verkopen in Nederland. Het citeert daarbij de nadelige gezondheidseffecten, maar ook de klimaatimpact van het verbranden van fossiele brandstof en de grotere efficiëntie en het gebruiksgemak van koken met inductie. Daarom zal IKEA in Nederland enkel nog inductiekookplaten behouden in het assortiment. Nederland is het eerste land waar het bedrijf die beslissing neemt en dat is niet toevallig. De Nederlandse overheid heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2030 anderhalf miljoen woningen over te schakelen van het gebruik van gas naar duurzamere alternatieven. IKEA heeft nog geen concrete plannen bekend gemaakt om de verkoop van gasfornuizen in België stop te zetten.

Bron: IKEA.com, demorgen.be

SDG

Geen honger Betaalbare en duurzame energie Klimaatactie

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!