IKEA haalt in 2021 niet-oplaadbare batterijen uit de rekken

De Zweedse winkelketen IKEA gaat alle niet-oplaadbare alkalinebatterijen uit het wereldwijde assortiment halen tegen oktober 2021. Met deze beslissing wil het bedrijf consumenten aansporen tot het overstappen op oplaadbare batterijen. Knoopcelbatterijen worden voorlopig wel nog verkocht.

30 september 2020
Ikea Batterij

IKEA neemt de beslissing omdat uit recente studies blijkt dat de milieu-impact van alkalinebatterijen hoger is dan die van oplaadbare nikkel-metaalhydridebatterijen (NiMH) bij gewone huishoudelijke apparaten met een hoog energieverbruik, die regelmatig worden opgeladen. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, zaklampen, draagbare luidsprekers en camera's. De onderzoekers bestuderen daarbij de levenscyclusanalyse van de batterijen.

5000 ton afval minder

Vorig jaar verkocht IKEA wereldwijd ongeveer 300 miljoen alkalinebatterijen. Uit berekeningen blijkt dat er naar schatting wereldwijd maar liefst 5000 ton afval kan worden bespaard, als alle IKEA klanten overstappen op oplaadbare batterijen voor apparaten met een hoog energieverbruik.

De lithium-ion knoopcelbatterij - die in sommige IKEA-producten wordt gebruikt - schaffen ze voorlopig niet af.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!