MVO

IKEA geeft matrassen weg voor kwetsbare doelgroepen

Matrassen, beddengoed, tafels, zeeppompjes, … IKEA schenkt heel wat artikelen om kwetsbare groepen te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Wereldwijd maakt de meubelgigant daarvoor zo’n 26 miljoen euro vrij.

Elke Doms | 12 mei 2020
Ikea Doneert Matrassen Aan Daklozenorganisaties
IKEA schenkt matrassen aan daklozenorganisaties.
IKEA

Het gaat om een schenking in natura die werd toegezegd door de Ingka Group, de holding die winkels van IKEA beheert in 30 landen waaronder België. Zo schonk IKEA België de afgelopen weken al meer dan 1000 zeeppompjes en andere artikelen aan ziekenhuizen, onder meer voor nieuwe ontspanningsruimtes voor het zorgpersoneel. Intussen werd de aandacht verlegd van het zorgpersoneel naar kwetsbare groepen zoals daklozen en vluchtelingen.

2000 extra slaapplaatsen

De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial ontving 400 matrassen en matrasbeschermers. Die werden gebruikt om een hotel om te vormen tot een tijdelijk opvangcentrum voor 400 daklozen. Daarnaast hielp IKEA België Artsen Zonder Grenzen om een opvangcentrum voor 150 vluchtelingen in te richten in Tour & Taxis in Brussel. Ook Fedasil, het Federaal Agentschap voor opvang van Asielzoekers, ontving tafels, stoelen en stapelbedden voor de inrichting van quarantaine-units in de verschillende lokale opvangcentra.

In totaal zorgen de schenkingen volgens IKEA voor meer dan 2000 extra slaapplaatsen. De bedoeling is dat er de komende weken nog meer donaties zullen plaatsvinden.

Voedselbanken

De meubelketen gaf niet alleen meubels weg. Het eten dat normaal in de restaurants, bistro’s en Zweedse Shops van IKEA verkocht zou worden, ging naar de Voedselbanken. Er werden ook planten en bloemen geschonken aan onder meer woonzorgcentra uit de omgeving van de Belgische winkels om die kwetsbare doelgroep een hart onder de riem te steken.

Ook gezinnen

Volgens IKEA is het de bedoeling om de crisissteun te spreiden in de tijd. Na de eerste donaties om acute noden te helpen opvangen, bekijken ze momenteel wie nog meer getroffen wordt door de gezondheids- en economische crisis. Ze denken daarvoor met name aan kwetsbare gezinnen. Om de volgende stappen uit te werken, is IKEA België gesprekken opgestart met ngo’s, nationale en lokale overheden.

SDG

Geen armoede Geen honger

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!