Plus IKEA en HP maken nieuwe producten uit zwerfafval

Koop je een inktpatroon van HP, dan komt een deel ervan misschien wel van plastic flessen die normaal in de Caribische Zee waren beland. En in 2019 maakt IKEA zijn eerste prototypes van producten uit zwerfafval.

Els Depauw | 23 oktober 2018
Rubbish 1576990 1920

Consumptieproducten maken van zwerfplastic dat gedoemd is om in de oceaan te belanden. Dat is het doel van NextWave Plastics, een initiatief van private bedrijven, wetenschappers en ngo’s die samen de plasticberg willen aanpakken. Bekende namen zijn General Motors en Dell, dat NextWave vorig jaar oprichtte samen met de non-profitorganisatie Lonely Whale. Ook IKEA en HP sluiten zich nu aan bij NextWave.

Een vuilniswagen per minuut in de oceaan

Naar schatting 8 miljoen ton plastic belandt jaarlijks in de oceaan, of per minuut de lading van een volledige vuilniswagen. Dat schrijft het Amerikaanse zakenblad Fast Company. Een deel van de oplossing ligt voor de hand: minder plastic op de markt brengen. Eerder dit jaar engageerde Ikea zich al om tegen 2020 al het wegwerpplastic te bannen uit zijn winkels.

Even belangrijk is het om manieren te vinden om het plastic te onderscheppen dat de oceanen binnenstroomt. In China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam wordt volgens Fast Company meer plasticafval in de zee gedumpt dan in heel de rest van de wereld samen.

Bureaustoel van oude visnetten

Van dit zwerfplastic maken de bedrijven uit NextWave nieuwe producten zoals skateboards, zonnebrillen en tapijttegels. Het bedrijf Humanscale recycleert oude visnetten tot een bureaustoel. IKEA engageert zich nu om interieurspullen te maken van het oceaanplastic. Het wil de eerste prototypes klaar hebben tegen eind 2019.

“De gevolgen van de plasticvervuiling zijn ernstig”, zegt duurzaamheidsmanager van IKEA Lena Pripp Kovac. “We willen van zwerfplastic een grondstof voor de toekomst maken en we willen initiatieven nemen om te zorgen dat het plastic niet in de oceaan belandt. Door ons aan te sluiten bij NextWave kunnen we samenwerken met andere bedrijven en uit elkaars inspanningen leren.”

Zwerfplastic uit Haïti

Computerbedrijf HP heeft al ervaring met zwerfplastic. Sinds 2017 verzamelde het samen met lokale inzamelaars meer dan een kwart miljoen kilo plastic in de straten en kanalen van Port-Au-Prince in Haïti. Daarmee hield HP ongeveer 12 miljoen plastic flessen uit de Caribische Zee. Met het ingezamelde plastic maakt het onder meer nieuwe inktpatronen.

HP wil zijn knowhow rond het verwerken van zwerfplastic in de productieketen delen met andere bedrijven uit de NextWave coalition, zoals Ikea.

“Het belangrijkste voor ons is om plastic te zien als waardevol en niet als afval”, zegt Ellen Jackowski, hoofd duurzaamheid en innovatie van HP in Fast Company. “Plastic is een verbazingwekkend materiaal, maar het is een beetje met ons aan de haal gegaan. We moeten dus de juiste processen opzetten, zodat we plastic gaan hergebruiken in plaats van meer plastic te creëren. Iedereen moet zich inzetten om het probleem van het oceaanplastic op te lossen, ook de bedrijven. Ik zie geen reden waarom de bedrijven het voortouw niet zouden nemen.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.