MVO

IKEA bezit vandaag meer windturbines dan winkels

IKEA bezit vandaag meer windturbines dan winkels. Dat blijkt uit het nieuwe duurzaamheidsrapport van de Zweedse meubelgigant. 

Margot Kennis | 7 maart 2018
Ikea 1

In 2017 zette IKEA opnieuw belangrijke stappen in zijn missie om duurzame producten te verkopen en de overgang te maken naar hernieuwbare energie. Het bedrijf laat zich daarin leiden door de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

750.000 zonnepanelen

Tegen 2020 wil de meubelketen ‘energie-onafhankelijk’ zijn. Vandaag beschikt IKEA al over 416 windturbines en 750.000 zonnepanelen verspreid over de hele wereld. Die hernieuwbare energiebronnen waren in 2017 goed voor 73 procent van het energieverbruik van IKEA.

Daarnaast zag de meubelgigant de verkoop van duurzame woningproducten vorig jaar verdrievoudigen. IKEA verkoopt vandaag meer dan vijfhonderd betaalbare producten die duurzaam wonen vergemakkelijken, zoals water- en energiebesparende toestellen en keukenmeubilair dat vuilnis sorteren eenvoudiger maakt.

100% duurzaam katoen

Uit hun meest recente duurzaamheidsrapport blijkt verder dat 77 procent van het hout en 100 procent van het katoen in IKEA-producten in 2017 afkomstig was van duurzame bronnen. De keten zou ook 200 ton voedselverlies hebben vermeden, wat gelijk staat aan een vermindering van 865 ton aan koolstofuitstoot. Daarnaast werd 98 procent van alle IKEA-verpakkingen in 2017 gemaakt van hernieuwbare, gerecycleerde of recycleerbare materialen.

In 2017 startte IKEA ook met de bouw van de ‘duurzaamste winkel’ van Groot-Brittannië. Bovendien sloot het bedrijf zich aan bij de ‘Big Clean Switch’. Deze joint venture wil huishoudens 100 procent groene energie aanbieden tegen het beste tarief op de markt.

Werk aan de winkel

Het rapport toont echter dat er nog ruimte voor verbetering is. Zo werd slechts een procent van al het hout gebruikt in 2017 gerecycleerd. IKEA heeft dus nog een lange weg af te leggen om haar doelstelling van 2020, dertig procent van al het hout recycleren, te behalen. 

Ook op het vlak van plastics scoort IKEA niet zo goed. De meubelgigant geeft toe dat het moeilijk wordt om de doelstelling van augustus 2020 te halen. Tegen dan wil de keten dat al haar meubelproducten volledig uit hernieuwbare en/of gerecycleerde materialen opgebouwd zijn. Momenteel gaat het slechts om 31 procent. 

Het volledige duurzaamheidsrapport vindt u hier

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!