IKEA bant plastic voor eenmalig gebruik

IKEA slaat tegen 2020 al het plastic voor eenmalig gebruik in de ban. Vanaf 2030 zal de meubelgigant alleen nog maar hernieuwbare en recycleerbare materialen gebruiken.

8 juni 2018
Johan Strindberg Ikea 01 2
Johan Strindberg

Tijdens de jaarlijkse Democratic Design Days in Zweden deelde IKEA haar nieuwe engagementen voor een duurzame toekomst met de internationale pers. De meubelgigant verklaarde haar ecologische voetafdruk te willen verkleinen en te zullen bijdragen aan een wereld zonder afval. 

Circulaire principes

Tegen 2020 wil IKEA alle plastic wegwerpproducten uit het wereldwijde IKEA-assortiment en uit de IKEA-restaurants bannen. Zo zullen plastic rietjes, borden, bekers, diepvries- en vuilniszakken volledig verdwijnen. De meubelgigant wil tegen 2025 ook investeren in emissievrije leveringen aan huis en het aanbod aan betaalbare zonne-energieoplossingen uitbreiden naar 29 IKEA-markten. 

Vanaf 2030 zullen alle IKEA-producten en -verpakkingsmaterialen worden ontworpen op basis van de nieuwe circulaire principes en dus bestaan uit hernieuwbare recycleerbare materialen. 

Klimaatpositief

Daarnaast wil IKEA tegen 2030 klimaatpositief worden en haar totale ecologische voetafdruk verlagen met gemiddeld 70 procent per product in vergelijking met 2016. Om dat te bewerkstelligen, zal het bedrijf ervoor zorgen dat haar broeikasgasuitstoot lager is dan de hoeveelheid CO2 die de volledige IKEA-waardenketen uitstoot. 

Dat houdt ook in dat IKEA de voetafdruk van de woonwarenhuizen tegen 2030 gaat verlagen met 80 procent ten opzichte van 2016. Daarom zullen de winkels energie-efficiënter moeten worden én volledig moeten draaien op hernieuwbare energie. Bovendien wil de meubelgigant tegen 2020 zelf meer hernieuwbare energie opwekken dat het verbruikt. 

Inspireren

Maar IKEA wil verder gaan en ook haar leveranciers helpen om hun totale ecologische voetafdruk te verkleinen. Verder zal IKEA haar klanten helpen om thuis energie te besparen en hernieuwbare energie op te wekken. “Dankzij onze grootte en bereik kunnen wij meer dan een miljard mensen inspireren een duurzamer leven te leiden ”, zegt Torbjörn Lööf, CEO van de Inter IKEA Group.

De Zweedse meubelgigant komt met deze nieuwe initiatieven niet alleen tegemoet aan het klimaatakkoord van Parijs, maar ook aan de voorgestelde maatregelen tegen wegwerpplastic die de Europese Commissie eind mei voorstelde. De EC stelde onder andere een lijst met producten op die van de markt moeten verdwijnen, zoals rietjes en plastic wattenstaafjes.

Eind 2018 zal IKEA België meer informatie geven over hoe de meubelgigant haar internationale duurzaamheidsstrategie in ons land concreet zal aanpakken.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!