“Ik rijd ’s morgens de files al fluitend voorbij”

Vandaag schiet de tweede editie van Woensdag Fietsdag uit de startblokken, een actieplatform dat heel Vlaanderen aan het fietsen wil krijgen. Onder de noemer Go with the Velo! focust de campagne dit jaar op het woon-werkverkeer. Hans Bourlon, CEO van Studio 100, geeft alvast het goede voorbeeld. “Sinds een paar jaar fiets ik zoveel mogelijk naar het werk, zowel in de winter als in de zomer.”

Margot Kennis | 25 april 2018
Alejandro Lopez 902727521
Foto door Alejandro Lopez

Woensdag Fietsdag is een initiatief van Cera en KBC, met medewerking van onder meer Mobiel 21 en VAB. Met het platform willen de organisatoren de files terugdringen, de luchtkwaliteit verbeteren en een gezonde levensstijl promoten. Dit jaar is het doel om elke Vlaming minstens één dag per week met de fiets naar het werk te krijgen.

Fietsambassadeurs

58 procent van alle woon-werkverplaatsingen gebeurt vandaag nog steeds met de wagen. Daarnaast neemt 41 procent van wie dicht bij het werk woont, nooit de fiets. Dat kan beter, en dus nodigt Woensdag Fietsdag alle werkgevers uit om mee te doen aan Go with the Velo!. Op 25 april trappen enkele fietsambassadeurs de campagne in gang. Fietsende werknemers kunnen die dag ook gratis terecht bij de fietsstand van de VAB Wegenwacht voor reparaties of om de banden op te pompen.

Hans Bourlon, CEO van Studio 100, leidt als ambassadeur het peloton van collega’s naar Schelle. “Sinds een paar jaar fiets ik zoveel mogelijk naar het werk, zowel in de winter als in de zomer,” vertelt Hans Bourlon. “Zoals veel van mijn generatiegenoten fietste ik vroeger weleens op zondag, ter ontspanning. In de winter deed ik aan spinning om mijn conditie te behouden. Tot ik op een dag besefte hoe absurd dat eigenlijk was: met de auto van het werk naar de fitnesszaal rijden, om daar een uur te fietsen en vervolgens weer de auto in te stappen. Toen heb ik de klik gemaakt: ‘Voortaan neem ik gewoon de fiets naar het werk’.”

Groeiende trend

Die beslissing heeft de Studio 100-CEO zich nog geen moment betreurd. Hans Bourlon: “Nu rijd ik ’s ochtends vaak fluitend de autofiles voorbij. De cadans van die pedalen opent bovendien je geest. Voor mij is het echt een moment van bezinning, dat ik niet meer zou kunnen missen. Sterker nog: op maandagochtend bekijk ik mijn agenda en schuif ik met afspraken en meetings, zodat ik zoveel mogelijk de fiets kan nemen.”

Ook bij Studio 100 merkt Bourlon dat steeds meer collega’s voor de fiets kiezen. “Die positieve trend proberen we als bedrijf nog verder te stimuleren, bijvoorbeeld door douches te installeren. We voorzien ook een kilometervergoeding en een fietsplan.”

Mentaliteitsverandering

Als fietsambassadeur hoopt Bourlon dat Vlaamse werknemers steeds vaker de fiets zullen nemen. “Volgens mij gaat het daarbij vooral om een mentaliteitsverandering. De fiets is de enige manier om het fileprobleem hier en nu op te lossen, maar veel mensen durven die stap nog niet te nemen.” Daarnaast ziet Bourlon ook een belangrijke taak weggelegd voor de overheid. “Die onderneemt vandaag al veel om de staat van onze fietspaden te verbeteren, maar het kan nog veel beter. Als alle fietspaden als rode lopers door het Vlaamse landschap zouden lopen, zouden nog veel meer mensen de fiets naar het werk nemen.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!