IJzerpoeder brengt CO2-vrije energie in de brouwerij

Is ijzerpoeder een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen in de industrie? Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) geloven ze van wel. Via het consortium Metal Power ontwierpen ze een installatie die onlangs met succes gedemonstreerd werd bij de Nederlandse brouwerij Bavaria. Die wekt 100 kilowatt energie op, goed voor het brouwen van zo’n 15 miljoen glazen bier.

Elke Doms | 2 november 2020
Het Ijzerpoeder Wordt In De Ijzerbrandstof Installatie Gegoten Bij Brouwerij Bavaria In Lieshout C Bart Van Overbeeke
Het ijzerpoeder wordt in de ijzerbrandstof-installatie gegoten bij brouwerij Bavaria.
© Bart van Overbeeke

Aan de TU/e spreken ze van een wereldprimeur, die perspectief biedt voor de energietransitie in de zware industrie. Bij de verbranding van ijzerpoeder ontstaat immers geen CO2. De technologie is bovendien circulair, veilig en gemakkelijk transporteerbaar, zeggen de onderzoekers.

IJzerpoeder als energiedrager

Zonne- of windenergie is niet altijd beschikbaar op de plaats, op het moment of in de vorm die nodig is voor industriële processen. Het gebruik van ijzerpoeder als energiedrager biedt daarop een antwoord. “Het mooie aan ijzerbrandstof is dat je de in ijzerpoeder opgeslagen energie vrij kunt laten komen waar en wanneer je het nodig hebt”, zegt Philip de Goey, hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU Eindhoven. “Fijn ijzerpoeder brandt goed en hierbij komt veel energie vrij in de vorm van warmte. Deze warmte kan de industrie van hun energievraag voorzien.”

IJzerpoeder is in theorie ook herbruikbaar. “Tijdens de verbranding ontstaat geen CO2, er blijft slechts roest over”, legt De Goey uit. Dat roestpoeder kan opgevangen worden en met zonne- of windenergie opnieuw opgezet worden tot ijzerpoeder. Chan Botter, teamleider van studententeam SOLID: “We kijken hiervoor naar verschillende bestaande en niet bestaande technologieën. Hiervan zullen de eerste resultaten begin volgend jaar binnenkomen.”

Verder is ijzerbrandstof veilig, compact en verliest het geen energie tijdens de opslag. Het kan dus eenvoudig opgeslagen en getransporteerd worden, beweren de onderzoekers, in tegenstelling tot andere energiedragers zoals waterstof.

Opschaling is onderweg

Om de techniek te testen op industriële schaal, verenigden de TU/e, studententeam SOLID, innovatiecentrum Metalot, en lokale en internationale bedrijven als Uniper, Enpuls, Nyrstar, EM Group, Heat Power en Romico zich in het consortium Metal Power. Met het aansluiten van hun ijzerbrandstof-installatie bij Bavaria, toont het consortium aan dat ijzerbrandstof daadwerkelijk kan worden toegepast in warmte-intensieve industrieën als duurzame energiebron.

Metal Power werkt intussen aan een vervolgproject, waarin het systeem opgeschaald wordt tot 1 megawatt en er technische verbeteringen aangebracht worden. Er zijn ook plannen voor een installatie van 10 megawatt, die klaar moet zijn in 2024. Met het oog op de energietransitie willen ze op termijn kolencentrales volledig ombouwen naar duurzame ijzerbrandstofcentrales.

Bron: TU/e

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!