Plus Ijzerkorrels kunnen duurzaam fosfaat verwijderen

Tot nog toe bestond er geen duurzame en efficiënte methode om fosfaat uit afvalwater te verwijderen. Het FOSCAP-project reikt hier nu een vindingrijke methode voor aan, op basis van herwonnen ijzerkorrels uit de drinkwaterproductie. Voor sierteeltbedrijven lijkt deze technologie alvast te werken.

Fran Herpelinck | 15 januari 2016
Imagedesk 2015121012232537 © Lieven Van Assche
© Lieven Van Assche

Via kunstmest, organische meststoffen, compost en bodemverbeteraars komt fosfaat in het grond- en oppervlaktewater terecht. Hoewel fosfaat een noodzakelijk nutriënt is voor planten, leidt een teveel tot overmatige groei van algen in het oppervlaktewater.

Zuiveren 

Naast mest, bevatten ook bepaalde afvalwaters te veel fosfaat, die van sierteeltbedrijven bijvoorbeeld. Marijke Dierickx van het Proefcentrum voor de Sierteelt: “Heel wat siertelers proberen hun afvalwater – de spuistroom – maximaal te hergebruiken om de planten te besproeien. Maar ook bij dat hergebruik moet regelmatig gespuid worden, omdat anders zouten en andere stoffen opstapelen. Telers mogen hun spuistroom ook uitrijden op grasland, maar moeten daarbij voldoen aan de bemestingsnormen.” Zuivering van het afvalwater gevolgd door lozing in het oppervlaktewater is vaak de enige optie. Om fosfaat uit afvalwater te verwijderen, worden meestal chemicaliën zoals ijzertrichloride toegevoegd. Het demonstratieproject FOSCAP introduceert nu dus een alternatieve methode, die gebaseerd is op adsorptie.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.