Ieren roepen ‘klimaatnoodtoestand’ uit

Het Ierse parlement heeft de noodtoestand voor het klimaat en het milieu uitgeroepen. Schotland, Wales, het Britse parlement en enkele Britse steden deden het hen al voor. Maar wat houdt die noodtoestand precies in?

Iris Penninckx & Inès Aoun | 13 mei 2019
High Water 392707 1920

De voorbije maanden hebben de klimaatbetogingen zich als een olievlek verspreid over de (Europese) grootsteden. De betogers hadden een duidelijke boodschap aan de politiek: kies voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

Tegen 2045

Als gevolg van de protesten kondigden enkele Britse steden als Bristol, Manchester en Londen vorig jaar al de noodtoestand af. De steden hebben zich nu allemaal een eigen doelstelling opgelegd die verder gaat dan het nationale beleid (Het Verenigd Koninkrijk wil tegen 2050 80 procent minder broeikasgassen uitstoten, red.). Londen en Bristol willen tegen 2030 klimaatneutraal zijn, Manchester tegen 2038.

Vorige maand riep het Schotse parlement de noodtoestand uit. Ondertussen zijn er concrete plannen om tegen 2045 klimaatneutraal te worden. Eind april kondigde ook Wales de noodtoestand af, begin mei deed het Britse parlement hetzelfde. Nu volgen ook de Ieren. Het is nog niet duidelijk of de Welshmen, Britten en Ieren ook een deadline voor klimaatneutraliteit zullen invoeren.

Stuurt België bij?

Als het van premier Michel afhangt, stelt ook België zijn ambities bij. Hij steunt het voorstel van de Europese Commissie om de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

Bron: BBC News, De Standaard

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!