Plus Hyperloop: het transport van de toekomst?

Mensen vervoeren via capsules in een vrijwel luchtarme buis, met 1200 kilometer per uur nog wel: sciencefiction of een haalbare kaart? Hoewel de ontwikkeling van de Hyperloop nog in de kinderschoenen staat, krijgt het concept stilaan meer vorm.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Transport & Mobiliteit
Pascale Goossens | 11 juli 2017
Hf1 Mb Ewo Rf Oldw Hz Pr8W Hyper Loop Concept Nature 02 Copyright C 2014 Omegabyte3D
© Omegabyte 3D

Hypersnelle ontwikkeling 

De transportsector – de grootste veroorzaker van broeikasgassen – ligt onder vuur. Dat geeft zuurstof aan originele innovaties. Het grootste deel daarvan raakt nooit door de experimentele fase en sterft een stille dood. Anderzijds: de grote technologieën van morgen zijn vaak de gekke ideeën van vandaag. 

Rond de Hyperloop ontstonden intussen een aantal bedrijven met stevige ambities. Hyperloop Transportation Technologies (HTT) werd in 2013 opgericht met crowdfunding. Het bedrijf startte grotendeels met vrijwilligers, maar het wist zich te verzekeren van de steun van wereldspelers als design- en engineeringreus AECOM en Oerlikon Leybold Vacuum. Onlangs sloot HTT een akkoord met de Slovaakse regering ter waarde van  200 à 300 miljoen dollar. Einddoel: een Hyperloopverbinding waarmee je in 10 minuten de 200 kilometer aflegt tussen Bratislava en Boedapest. In Quay Valley (Californië) wilde HTT begin 2016 een testspoor van 8 kilometer bouwen, maar dat project liep vertraging op. Daar mikken ze op een verbinding tussen Los Angeles en San Francisco.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.