Hybride energietoren voorziet Pukkelpop van groene stroom

Pukkelpop heeft een primeur beet: TU Eindhoven test er voor het eerst zijn uitklapbare energietoren. Die kan zowel via zonne- als windenergie elektriciteit opwekken.

Ellen Vervoort | 7 augustus 2019
Gem Tower6 Credit Bart Van Overbeeke
Bart Van Overbeeke

Heel wat festivals willen een steeds groener imago kweken. Maar omdat ze meestal off-grid worden opgesteld, blijven dieselgeneratoren de elektriciteit voor het evenement opwekken. De TU Eindhoven heeft hier mogelijk een oplossing voor: de Green Energy Mill Tower. Dat is een 21 meter hoge, uitklapbare en hybride toren die werkt op zowel zonne- als windenergie. GEM Tower zal deze zomer voor het eerst energie opwekken op het kampeerterrein Camping Comfy op Pukkelpop.

261 dagen per jaar

Als de zon schijnt, treden de kleurrijke zonnepanelen met flexibele zonnecellen die in de constructie verwerkt zitten, in werking. Ook op eetkramen, toiletwagens of tenten zullen zonnecellen worden gelegd. Is er geen zon, dan is het aan de windturbines om energie op te wekken. Zo zou GEM Tower maar liefst 261 dagen per jaar stroom moeten kunnen genereren, al moet de precieze energie-opbrengst van de toren nog blijken uit praktijktests.

Een krachtige batterij van 90 kilowattuur slaat het teveel aan energie op en zorgt voor energiezekerheid bij weinig zon en wind. Is ook die energie op, dan heeft GEM Tower nog een extra oplossing in petto: een generator die werkt op biobrandstof.

Uitklapbaar

Doordat de toren uitklapbaar is, kan hij gemakkelijk worden vervoerd en op minder dan een dag worden opgebouwd.

In 2020 moet de GEM Tower volledig operationeel zijn en binnen Europa van festival naar festival reizen. Daarna wil het onderzoeksteam zo snel mogelijk starten met de bouw van een nieuwe toren, die nog meer stroom moet opwekken.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!