Plus Huis van de toekomst rolt uit de 3D-printer

In een week tijd een huis met twee bouwlagen printen? In Westerlo moet ’s werelds grootste betonprinter daar dit najaar voor zorgen.

Fran Herpelinck | 20 maart 2019
D2 Br37 Iws Aecb Mo

Gisteren werd in Westerlo de grootste betonprinter ter wereld voorgesteld, gefabriceerd door het Deense Cobod. De afmetingen: 11,4 op 10 bij 10 meter. Een gigantisch gevaarte, dat dit najaar in een week tijd een huis met twee bouwlagen zal printen. De bouwwerf prijkt op het terrein van Kamp C, het provinciale centrum voor duurzaam bouwen en wonen, waar de printer dinsdag alvast op kleine schaal een staaltje van zijn kunnen liet zien.

Rondom de toekomstige werf is een muur van zeecontainers opgetrokken, die samen een soort miniloods vormen. De komende maanden trachten Kamp C en de provincie Antwerpen hier samen met verschillende bouwbedrijven en studenten van hogeschool Thomas More de bouwsector warm te maken voor 3D-printen. “Als architecten de voordelen en mogelijkheden inzien, de vormvrijheid zonder bekisting bijvoorbeeld, dan zal deze technologie in de bouw gebruikt worden”, zegt Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg aan De Tijd.

Integraal bouwen

Het is niet de eerste keer dat een 3D-printer een huis produceert, maar wel volgens deze methode. Zo werd in China onlangs een flatgebouw met zes verdiepingen geprint. Alleen leverde de printer daar enkel prefab-onderdelen af, terwijl het huis in Westerlo integraal door de printer wordt opgebouwd. Op amper een week tijd zal de printer de ruwbouw van een huis met twee bouwlagen, 8,5 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep, klaar hebben: van fundering en steunpilaren tot muren en vloeren.

Het ontwerp van het huis is van Trias Architecten. Procesbegeleiders zijn ViCre en de UGent. Aan de zijlijn staan de bouwbedrijven Van Roey, Beneens en ETIB/Concrete House, die willen bekijken hoe ze aan de slag kunnen met de printer. Ook andere bouwpromotoren zijn welkom in Westerlo om de techniek eigenhandig te komen uitproberen. De provincie Antwerpen trekt 723.000 euro uit voor het 3D-printingproject, Europa legt 668.000 euro bij.

Meer weten over dit project?

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.