Plus Houtige biomassa, grondstof voor een nieuwe generatie plastics?

In het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse van de KU Leuven werkt een team jonge onderzoekers aan de chemie van de toekomst. Zo ontwikkelden ze een unieke technologie die houtige biomassa omzet naar de chemische bouwstenen voor bijvoorbeeld plastics en geneesmiddelen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Groene Chemie
Tom Wolfs | 3 september 2018
Wood 3611860 1920

Bestaande chemische processen vergroenen en efficiënter maken: daarop leggen de wetenschappers van het Leuvense Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse (COK) zich toe onder leiding van professor Bert Sels. Een van de onderzoekspistes is de conversie van lignocellulose naar de chemische bouwblokken voor onder andere benzine, plastics en farmaceutische producten.

“Lignocellulose is het voornaamste bestanddeel van bijvoorbeeld (afval)hout, tarwestro of vlas”, zegt Joost Van Aelst, postdoctoraal onderzoeker binnen de onderzoeksgroep. Samen met zijn collega’s ontwikkelde hij een innovatief procedé dat die grondstof opsplitst in twee waardevolle stromen. “In een reactor brengen we de biomassa, bijvoorbeeld houtsnippers, samen met een katalysator en een oplosmiddel op de juiste temperatuur en onder de juiste druk. Zo ontstaan een vaste stroom, de cellulose – te vergelijken met papierpulp – en een vloeibare stroom, de lignine-olie.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.