Plus Houden lokale klimaatplannen het hoofd boven water?

De ambities zijn groot, de budgetten allerminst. Het realiseren van lokale klimaatplannen is voor veel steden en gemeenten een forse uitdaging, die in tijden van corona boven hun hoofd lijkt uit te stijgen. Serge de Gheldere, CEO van Futureproofed, bekijkt het scherp: “Zonder hulp van Vlaanderen worden de lokale klimaatplannen een maat voor niets. Nochtans zijn ze cruciaal om de klimaattransitie te doen slagen.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine juli 2020
Eline Van Assche | 29 juni 2020
City 1675290 1920

‘Duurzame en betaalbare energie voor alle inwoners.’ ‘Een vermindering van de plaatselijke CO2-uitstoot met 40 procent tegen 2030.’ ‘Tegen 2050 een stad of gemeente volledig klimaatneutraal maken.’ De doelstellingen uit het Europese Burgemeestersconvenant zijn gebaseerd op doelstellingen van het Parijsakkoord uit 2015, maar zijn voor veel Vlaamse steden en gemeenten ambitieus. Ze vergen een grootschalige transitie.

Om die transitie waar te maken, richtte Serge de Gheldere in 1999 het bedrijf Futureproofed op. Wat aanvankelijk een consultancykantoor was rond klimaat en milieu, is uitgegroeid tot een graag geraadpleegde partner voor lokaal klimaatbeleid. Sinds het Burgemeestersconvenant in 2015 de neuzen in dezelfde richting deed wijzen, kwam de werking van Futureproofed in een stroomversnelling. De Gheldere: “De voorbije jaren ondertekenden 269 van de 300 burgemeesters in Vlaanderen het Burgemeestersconvenant. Van die gemeenten werken er op dit moment 130 met ons samen. Met hun handtekening gaven de burgemeesters aan ambitieuzer te willen zijn dan de meeste nationale of regionale politici. Dat is hoopgevend. Alleen mag het niet bij engagementen blijven. Veel kansen in de Vlaamse steden en gemeenten worden vandaag nog onvoldoende gegrepen.”

Futureproofed ontwikkelde voor steden en gemeenten de tool ‘FutureproofedCities’. Die helpt hen om klimaatprojecten te identificeren en investeerders te zoeken. De Gheldere: “Het platform maakt in de eerste plaats CO₂-emissies zichtbaar. Daarvoor maken we gebruik van de kwalitatieve data die door de regionale overheden ter beschikking worden gesteld. De tool heeft ook een publieke pagina om over de vooruitgang van de maatregelen te communiceren naar de burgers, maar ook naar andere steden en gemeenten. Een beetje friendly competition kan alleen maar meer dynamiek doen ontstaan.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.