Hoogste CO2-concentratie gemeten sinds begin van de mensheid

Nooit eerder in de menselijke evolutie was de CO2-concentratie in de atmosfeer zo hoog. Dat blijkt uit een meting door het Mauna Loa-observatorium in Hawaï.

14 mei 2019
Atmosfeer Meting

De CO2-concentratie in de atmosfeer is gestegen tot een nieuw record van 415 deeltjes per miljoen. Dat is de hoogste concentratie sinds het begin van de mensheid.

De nieuwe cijfers zijn afkomstig van het Mauna Loa Observatory in Hawaï, het afgelegen station dat de CO2-concentratie in de atmosfeer meet. Dat mat 415,39 deeltjes per miljoen, een absoluut record in het bestaan van de mensheid.

De aarde kende zo’n 3 miljoen jaar geleden wel al dergelijke concentraties. Maar toen was van de moderne mens nog geen sprake, was de gemiddelde temperatuur op de Noordpool 15 graden Celsius en stond de zeespiegel maar liefst 25 meter hoger.

Geen ervaring

“Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat de aarde meer dan 415 deeltjes per miljoen CO2 meemaakt”, reageert de prominente meteoroloog Eric Holthouse van de Amerikaanse Universiteit van Minnesota in een tweet. “Niet gewoon in onze geschreven geschiedenis, niet gewoon sinds het ontstaan van de landbouw tienduizend jaar geleden. Maar miljoenen jaren geleden, voor het ontstaan van de moderne mens. We hebben geen ervaring met een planeet zoals die nu is.”

Bovendien blijft de concentratie verder stijgen. “De gemiddelde groei blijft hoog”, stelt Ralph Keeling, directeur van het Scripps CO2 Program, dat de metingen in Hawaï uitvoert. “Tegenover vorig jaar zal de groei waarschijnlijk zo’n 3 deeltjes per miljoen bedragen, meer dan de gemiddeld 2,5 deeltjes per miljoen aan groei. Mogelijk speelt ook een matige El Niño daarin een rol, bovenop het blijvende gebruik van fossiele brandstoffen".

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!