Honderd Vlaamse partners verbinden zich aan circulaire transitie

Honderd bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir hebben een engagementsverklaring ondertekend om het hergebruik en recyclage van materialen tegen 2030 te verdubbelen. Vandaag is onze Vlaamse economie voor 21 procent circulair.

Inès Aoun | 25 april 2022
1650878117694

De KU Leuven, Agoria, essencia, HoGent, Herwin, Boerenbond, Denuo, Fevia … het zijn slechts enkelen van de bedrijven en organisaties die zich zullen inzetten om de circulaire transitie waar te maken. De trekker van dit ambitieuze project is Vlaanderen Circulair, het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen.

De doelstelling focust op zes concrete domeinen: circulair bouwen, innovatie via de bio-economie, circulaire chemie en kunststoffen, meer recyclage en hergebruik in de maakindustrie en minder verspilling in onze voedselketen en waterkringlopen. De ambitie is om tegen 2050 van Vlaanderen een circulaire economie te maken.

21 procent

“Vandaag zijn we al voor 21 procent circulair in Vlaanderen. Dat cijfer moet omhoog, voor ons milieu, maar ook voor onze onafhankelijkheid van het buitenland en de tewerkstelling in onze economie”, zei minister Hilde Crevits, bevoegd voor Economie en Innovatie, tijdens het evenement Circular State of The Union 2022. Tegen 2030 willen de partners het aandeel van de Vlaamse economie, dat circulair is, alvast verdubbelen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Het biedt gigantisch veel mogelijkheden voor de industrie die zich helemaal kan herdenken. En in onze zoektocht naar geschikte grondstoffen worden we minder afhankelijk van materialen die enkel in het verre buitenland te vinden zijn. Daarbij wint het klimaat en ook onze portefeuille vaart er wel bij.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!