Plus Hoe verloopt de internationale top over biodiversiteit?

Twee weken voor de klimaattop van start gaat, is die andere belangrijke COP begonnen. Van 11 tot 15 oktober gaan de wereldleiders virtueel met elkaar in gesprek over biodiversiteit. In 2022 ontmoeten ze elkaar in het echt in het Chinese Kunming, waar ze hopelijk enkele belangrijke knopen zullen doorhakken.

Inès Aoun | 13 oktober 2021
Cop15 China
China wil een groot nationaal parkenproject lanceren waarbij zo’n 230.000 vierkante kilometer door de volksrepubliek zal worden beschermd. In die parken leven onder andere panda's.

De COP15 moest eigenlijk in 2020 plaatsvinden. Eerst werd de biodiversiteitstop verzet naar mei, maar omdat het gevaar nog niet was geweken, beslisten de organisatoren om het evenement uit te stellen naar oktober. De fysieke bijeenkomst gaat door van 25 april tot 8 mei 2022. Daar zal het nieuwe framework definitief worden afgeklopt.

30 procent beschermd

Er werd de voorbije dagen alvast een succesje geboekt. De deelnemende landen zijn het eens geraakt dat tegen het einde van dit decennium 30 procent van alle natuur op het land en in de oceanen een beschermd statuut moet krijgen. Dat is het dubbele van wat nu wordt beschermd. De Europese Unie heeft die doelstelling trouwens al opgenomen in de biodiversiteitsstrategie die ze in het kader van de Green Deal opstelde.

De zogenaamde Kunming-verklaring is echter niet juridisch bindend. Het is eerder een intentieverklaring om momentum te creëren voor een volgende fase in de onderhandelingen. De verschillende milieuorganisaties reageren dan ook matig enthousiast. De wereldleiders zelf kloppen zich wel op de borst. De Chinese minister van Milieu Huang Runqiu: “Deze verklaring toont aan dat er politieke wil is bij alle partijen om tot een sterk verdrag te komen.”

Fonds

De eerste dagen van de COP15 draaide rond de aankondigingen van Chinees president Xi Jinping. Hij gaf aan dat de volksrepubliek een fonds zou oprichten om de biodiversiteit in ontwikkelingslanden te beschermen. De grootmacht stopt er zelf 232,47 miljoen dollar in. Experts zeggen echter dat dat slechts peanuts is in vergelijking met wat écht nodig is. Daarnaast zal China een groot nationaal parkenproject lanceren waarbij zo’n 230.000 vierkante kilometer door de volksrepubliek zal worden beschermd. Die parken zijn de natuurlijke habitat van zowat 30 procent van de Chinese wilde dieren, zoals panda’s, tijgers en luipaarden.

Parijsakkoord

Vele experts hopen alvast dat er op het einde van de rit bindende regels worden afgesproken. In 2019 riep Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap, op om een Parijsakkoord voor de biodiversiteit te sluiten. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft die gedachte in haar State of the Union van begin dit jaar trouwens herhaald. En ook in de bedrijfswereld sijpelt het besef door. Enkele weken geleden schreven investeerders die samen zo’n 10 biljoen dollar in hun portefeuille hebben – zoals BNP Paribas, Credit Suisse – een open brief waarin ze de wereldleiders vroegen om een ambitieuzer biodiversiteitsframework op te stellen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.