Plus Hoe verkleinen we de voetafdruk van een Europese kleerkast?

Het Europese Milieuagentschap (EMA) trekt aan de alarmbel met een rapport over de negatieve klimaatimpact van onze kleerkast. Enkel voeding, huisvesting en vervoer hebben in de EU een grotere voetafdruk dan textiel.

Inès Aoun | 1 maart 2022
Pexels Francesco Paggiaro 581087

In een rapport van het Europese Milieuagentschap (EMA) staat dat Europeanen in 2020 in totaal 6,6 miljoen ton textiel kochten. Dat komt neer op een gemiddelde consumptie van 15 kilogram textiel per Europeaan per jaar. Daarvan is 6,1 kilogram kleding. Verder kochten we ook 6 kilogram huishoudtextiel – denk aan handdoeken en lakens – en 2,7 kilogram aan schoenen.

Dat is relatief ‘weinig’. Door de coronacrisis hebben we immers minder kleren gekocht. In 2020 spendeerden we 9 procent minder aan textiel in het algemeen en 17 procent minder aan kleding in het bijzonder.

Circulair businessmodel

Die aankopen hebben een enorme voetafdruk. De textielsector heeft de vierde grootste impact op het milieu en de klimaatopwarming en de derde grootste impact op water- en landgebruik. Op het vlak van grondstoffen en CO2 staat de sector op plaats vijf (zie kader).

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.