Plus Hoe uitzonderlijk was het bosbrandseizoen?

Het Europese Copernicus-programma maakt het rapport op van een zomer geteisterd door bosbranden. Daarbij zagen Griekenland, Portugal en Spanje zware cijfers, maar vooral de toestand in Canada was ongezien.

Koenraad Coel | 18 september 2023
Bosbrand Matt Howard E Akdz K4Lo4O Unsplash

In het Copernicus-programma werken de Europese Commissie en de Europese Ruimtevaartorganisatie samen met de lidstaten en een aantal andere organisaties om gegevens over de aarde te verzamelen. Ze publiceren onder meer data over overstromingen, hittegolven en plasticafval. Nu het einde van het bosbrandseizoen in zicht komt, presenteert Copernicus cijfers over de grootste brandhaarden.

Het Europese bosbrandseizoen

Bosbranden zijn sterk gebonden aan de seizoenen. In het noordelijke halfrond komen ze het meest voor in de periode van mei tot oktober, met een piek in juli en augustus; de droogste en warmste maanden. Op dat vlak volgde 2023 de norm, maar de omvang en de uitstoot van de bosbranden lag bijzonder hoog. In Europa zagen we onder meer grote bosbranden in het noorden en het centrum van Griekenland. Sinds het begin van het jaar gingen er al 173.000 hectaren in vlammen op. De vuurhaarden in het noorden waren zelfs de grootste bosbranden ooit gemeten in de Europese Unie. Dat vertaalt zich ook in een hoge uitstoot van CO2. Nooit eerder lag die uitstoot zo hoog voor de maand juli in Griekenland. Voor juli en august samen scoorden enkel 2007 en 2021 nog hoger.

Ook Portugal en Spanje ondergingen deze zomer hittegolven, gevolgd door grote bosbranden. In Portugal lagen de metingen van 4 tot 9 augustus significant hoger dan het twintigjarig gemiddelde. De Spaanse bosbranden speelden zich vooral af op de Canarische eilanden, met de hoogste CO2-uitstoot sinds 2003.

Canada zwaar getroffen

De meest extreme cijfers komen van buiten Europa, met Canada dat al vier maanden op rij met grote bosbranden kampt. In de Yukon gingen er bijna 224.000 hectaren in vlammen op. Voor de Northwest Territories gaat het zelfs over meer dan 4 miljoen hectaren en een recorduitstoot van meer dan 105 miljoen ton. De territoria British Columbia, Alberta en Quebec scoorden ook records, waarbij de CO2-uitstoot in Quebec bijna vier keer hoger lag dan het vorige record uit 2013. In totaal stootten Canadese bosbranden dit jaar al meer dan 405 miljoen ton CO2 uit. De rook bereikte tot tweemaal toe Europees grondgebied.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Klimaatactie Leven op het land