Plus Industrie werkt aan oplossing voor recyclage van windturbines

De Europese chemie- en windindustrie gaan de recyclagemogelijkheden voor windturbines onderzoeken. De gerecycleerde composietmaterialen kunnen gebruikt worden bij het maken van cement en zo de CO2-uitstoot van het productieproces tot 16 procent laten dalen.

Koenraad Coel | 31 juli 2019
Windturbine Rawfilm Ih Mz Qv3Lleo Unsplash

Nu de eerste generatie windturbines stilaan aan vervanging toe is, rijst de vraag hoe de materialen waaruit deze reuzenconstructies zijn opgetrokken, een tweede leven kunnen krijgen. Een pertinente vraag, want in de hele Europese Unie zijn er intussen 130.000 windmolens in gebruik. Naar schatting twaalfduizend daarvan worden de komende vijf jaar afgedankt. Wereldwijd gaat het om 2,5 miljoen ton composietmaterialen, dit zijn samengestelde materialen bestaande uit met glasvezels versterkte kunststof.

WindEurope, de European Chemical Industry Council (CEFIC) en de European Composites Industry Association (EuCIA) gaan dit recyclagevraagstuk nu samen aanpakken.

Duurzamer cement

Composietmateriaal op basis van glasvezels wordt nu al op industriële schaal gerecycleerd bij de productie van cement. Het materiaal wordt dan fijngemalen en de glasvezels worden er uitgefilterd. Het brandbare materiaal dat overblijft wordt gebruikt om energie op te wekken in de plaats van kolen. De glasvezels worden in het cement vermengd ter vervanging van silica. Afhankelijk van de hoeveelheid recyclagematerialen, kan de CO2-uitstoot van cementproductie met 16 procent verlaagd worden.

De Europese wind- en chemiesector bestuderen de mogelijkheid om dit proces ook op de wieken van afgedankte windturbines toe te passen. Het materiaal kan dan op locatie vermalen worden, om het transport te vereenvoudigen.

Produceren voor recyclage

De kennis die het onderzoek oplevert, zal naar verwachting ook bijdragen aan het duurzaam gebruik van composietmateriaal in andere sectoren, zoals de zeevaart en bouwsector. Bovendien kan het windturbines op termijn beter recycleerbaar, goedkoper en performanter maken door innovaties in het productieproces.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.